La Editura LIDER a aparut cartea "Dincolo de acel loc" de A.J. Cronin.
La douazeci de ani dupa ce a fost evacuat in America, Paul Mathry se intoarce la Liverpool pentru o scurta vizita. Este socat sa afle ca tatal sau, despre care credea ca murise in razboi ca un erou, este de fapt in inchisoare pentru o crima oribila, de la inceputul anilor 1920. Paul vrea sa inteleaga ce s-a intamplat, iar pe masura ce analizeaza dovezile de atunci, devine tot mai convins ca tatal sau este nevinovat.
Ca multe dintre cartile lui A.J.Cronin si acest volum a fost ecranizat. Filmul a fost realizat in Marea Britanie in anul 1959, sub titlul Web of evidence.
Povestea are in centru construirea si reconstruirea unei crime oribile, de la inceputul anilor 1920 din Marea Britanie - crima pentru care insa un nevinovat va ispasi o pedeapsa de cinsprezece ani, uitat de lume, pana cand fiul sau, dorind da afle adevarul, ii probeaza nevinovatia.
Paul Burgess este un tanar student la Universitatea din Belfast, pasionat de filosofie si de cunoasterea culturii. Lumea i se da peste cap atunci cand, urmand a se angaja pentru a preda cursuri de filosofie la scoala de vara a Universitatii, mama sa ii face numeroase probleme, incapatanandu-se sa nu ii dea certificatul de nastere, de care avea nevoie la angajare. Paul si mama sa fusesera mereu apropriati, aceasta dedicandu-si intreaga viata cresterii si educarii unicului copil. Tanarul isi amintea uneori fugar, dar cu nostalgie, primii ani ai copilarie, atunci cand in familia lor era prezent si tatal lui, care obisnuia sa il duca in parc si sa ii deseneze tot ce micutul cerea. La varsta de cinci ani, Paul si parintii se mutasera din nordul Angliei undeva in regiunea de mijloc, in orasul Wortley, de unde tatal lor plecase intr-o zi intr-o calatorie de afaceri in America Centrala. Vestea mortii lui, intr-un accident feroviar de langa Buenos Aires, innegurase mult timp familia ramasa in urma, pana cand mama lui Paul hotarase sa se mute amandoi in Belfast, acolo unde traia un vechi prieten de familie, pastorul Fleming.
Purtarea ciudata a mamei si refuzul acesteia de a-i da certificatul de nastere se elucideaza pentru Paul atunci cand aceasta este nevoita sa ii spuna adevarul despre numele sau de botez, Mathry, ca si despre fostul domn Mathry.
In fapt, tatal lui Paul nu murise, ci isi ispasea pedeapsa de inchisoare pe viata pentru o crima oribila, petrecuta in 1921, cu putin inainte de planificata calatorie in America de Sud. Rusinea extrema o facuse pe femeie sa ii ascunda fiului intreg adevarul si sa isi construiasca o alta viata revenind la numele de fata, dar, mai devreme sau mai tarziu, totul trebuia sa iasa la iveala. Socat, Paul afla detaliile intregii povesti, veche de cinsprezece ani, de la pastorul Fleming, cel care ii casatorise pe parintii sai si le fusese alaturi in primii ani ai casniciei. Totul demonstra fara tagada ca Mathry era vinovat de o crima sadica dar, atunci cand Paul vrea sa isi viziteze tatal, afla ca, dupa legile inchisorii Stoneheart, una dintre cele mai restrictive din tara, acesta nu avea si nici nu avusese vreodata drept de vizita. Socat de duritatea povestii, fiul este hotarat sa afle "intregul adevar", si se intoarce in orasul copilariei pentru a merge pe firul povestii, catre inceputuri. Pornind de la detaliile cazului, inregistrate in ziarul orasului, Paul afla numele martorilor cheie, precum si al anchetatorului si al avocatului principal implicati in cazul Mathry si, cu ajutorul unui prietenos biliotecar, iar mai apoi al tinerei vanzatoare Lena. Pe masura ce ancheta lui inainteaza, afla tot mai multe detalii care sa trimita la invaliditatea verdictului, precum faptul ca martorii nu erau siguri de faptul ca tatal sau fusese la locul faptei, sau cum doua obiecte principale ale anchetei, o geanta si o bicicleta suspecta, nu putea fi legate de presupusul vinovat. Dar investigatiile sunt greu de continuat, cand accidente ciudate incep sa aiba loc, totul legandu-se de afaceristul Enoch Oswald, una dintre cele mai importante figuri ale orasului (si in casa caruia lucra, de cincisprezece ani, una dintre martorele cheie in procesul Mathry).
Paul insa nu se lasa si aduce noi si noi dovezi ale nevinovatiei tatalui sau asa ca, atunci cand acesta aplica pentru apel, este gratiat. Adevaratul vinovat - chiar importantul domn Oswald, care avusese cu victima, o tanara florareasa, o aventura pasionala - nu clarifica insa numele tatalui lui Paul, decat prin faptul ca se sinucide, intr-un monement de extrema disperare. Adevarul - ceea ce conta cel mai mult - era insa in cele din urma cunoscut, iar familia se reunise....