Cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Cinepolitica incepe marti, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera nationala a filmului Diplomatie/ Diplomatie, in regia lui Volker Schlondorff. Gala de deschidere va fi prezentata de realizatorul TV Catalin Stefanescu.
Pana pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, in doua sectiuni mari: Competitia si Panorama. Invitatii speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire si protagonist in Paradjanov, si Cristian Tudor Popescu vor sustine masterclass-uri pe tema politicului in cinema si a cenzurii.
Proiectat la Berlin 2014, in premiera mondiala, Diplomație reia un moment de rascruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregateste sa dinamiteze orasul, inainte de a-l parasi. Consulul suedez Raoul Nordling incearca sa-l convinga de absurditatea gestului. In rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup si Andre Dussollier. Volker Schlondorff este unul dintre cei mai apreciati regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Gunter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a castigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes si Oscarul pentru film străin.
Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiecțiile din Competitie incep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupatia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, dupa caderea comunismului, devine, dintr-un rasfatat al vechiului regim, un tradator constrans sa emigreze.
De la 20.00, la Cinema Studio, mult-asteptatul The Square, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film documentar, va fi proiectat in premiera. Filmul lui Jehane Noujaim exploreaza schimbarile sociale petrecute in Egipt de la "Primavara araba" pana in prezent, si felul in care evoluat relatiile dintre protestatarii din Piata Trahir, prin intermediul unor povești personale.
Tot miercuri, la Cinema Union, de la ora 18.00, cineastul francez de origine armeana Serge Avedikian, distins cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire, co-regizor, alaturi de Olena Fetisova, si actor principal in filmul Paradjanov - adus in premiera la Cinepolitica joi, de la 20.00, la Cinema Studio - va vorbi despre "Cenzura ideologica si cenzura economica in cinema".
Dupa dezbatere, de la 20.00, la Union va urma primul titlu din subsectiunea Eye On Films, tulburatorul Politistul / Policeman, de Nadav Lapid. Selectat in peste 40 de festivaluri si distins cu Premiul special al juriului la Locarno, in 2011, Politistul este drama unui soldat din trupa de elita, anti-tero, a Israelului, caruia ii sunt zdruncinate toate convingerile cand intalneste o grupare de strada radicala si extrem de violenta.
Eye on Films este o retea unica de profesionisti, care se asigura ca filmele cineastilor incepatori - primul si/sau al doilea lungmetraj - ajung sa fie proiectate in festivaluri, in cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi.