Victorita Colta, solista de muzica populara, si sotul ei, Gavrila Colta, din Bistrita-Nasaud, participa in acest week-end la targul Piata Taraneasca si Mester(esti) organizat in curtea Muzeului Taranului Roman.
Cei doi au venit cu: articole din piele, costume populare si curele cu margele.
Cei doi au un fiu, Nicolae Savin Gusitoaie, de 25 de ani, canta muzica populara si apartin de Casa Sindicatelor.
"Nu e usor ca in paralel sa cantam si sa facem si produse traditionale, dar incercam sa facem fata problemelor care sunt. Nu ne abatem de la traditiile romaesti si tot ce e lucrat aici e facut de mana mea: ii din bumbac - la 100 RON, braie - la 30, 50, si 70 RON, ii pentru copii - la 50 RON", ne-a spus Victorita Colta.
Tot la standul celor doi soti puteti gasi catrinta si opincute din piele - intre 5 - 60 RON, curele din piele de bovina (din toate culorile, pentru dame si barbati - intre 20 - 50 RON, in functie de latimea lor, gerdane (coliere) - la 10 RON, bratari pentru mana si din margele - 5 RON, dar si curele pentru caini, din piele de bovina - la 20 RON, chimire din piele - la 150 RON.
Cei doi mai au un fiu, Dumitru Ilie, de 27 de ani, care lucreaza la Pompieri - Smurd ca paramedic. Fiul cel mic, Nicolae Savin Gusitoaie, de 25 de ani, lucreaza la Politie, la Penitenciarul din Bistrita. Ambii ii ajuta pe parintii lor si duc traditia mai departe.
Printre cei care au cumparat de-a lungul timpului obiecte traditionale - ii si chimire - de la standul acestora se numara: Ovidiu Pudrea, Saveta Bogdan, Irina Somesan si Silvana Ruciu.
"Modelele de ii si de chimire pe care le facem sunt traditionale romanesti! Mama mea, Sabina, facea pieptare romanesti! Lucra noaptea la lampa, dar acum avem alte conditii. Lucram si la comanda pentru ansambluri populare din tara", spune Victorita Colta.