Afisul editiei de anul acesta a Festivalului International de Arta Lirica de la Aix-en-Provence cuprinde cateva figuri mitice, precum Clitemnestra si fiica sa Electra, sau, mai aproape de noi, bufonul Rigoletto si fiica lui Gilda. La Palatul Arhiepiscopiei, Robert Carsen si Gianandrea Noseda ne propun o lectura proprie a operei Rigoletto de Verdi, iar pe scena Grand Theatre de Provence, Patrice Chereau si Esa-Pekka Salonen reviziteaza Elektra lui Strauss. Gratie sustinerii postului de televiziune ARTE, Institutul Francez din Bucuresti retransmite aceste doua spectacole in integralitatea lor, in spatiul salii de cinema Elvira Popescu, sambata 13, respectiv 20 iulie, de la ora 21.

• RIGOLETTO - sambata 13 iulie, ora 21
Melodrama in 3 acte, durata : 150 de minute
Productie noua a Festival d‘Aix-en-Provence
In coproductie cu Opera national du Rhin, La Monnaie / De Munt de Bruxelles, Teatrul Bolsoi din Moscova si Grand Theatre de Genčve.
Pentru aceasta opera tulburatoare pe care nu a abordat-o niciodata, regizorul Robert Carsen ca colaborat cu dirijorul-sef Gianandrea Noseda, reprezentat al marii traditii a maestrilor italieni loiali furorilor verdiene.
Spectacol in italiana, supratitrat in franceza si engleza.
Programul de sala (in limba franceza) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/RIGOLETTO.ok_.pdf

• ELEKTRA - sambata 20 iulie, ora 21

Tragedie intr-un act ; durata 100 minute
Productie noua a Festival d‘Aix-en-Provence
In coproductie cu Teatrul Scala din Milan, Metropolitan Opera din New York, Opera Nationala Finlandeza din Helsinki, lGran Teatre del Liceu din Barcelona si Deutsche Staatsoper Berlin, Unter den Linden.
Singuratatea individuala si violenta intima sunt nucleul creatiei dramaturgice a lui Patrice Chereau. I-a venit astfel manusa cursa nebuna a Elektrei, acompaniat de dirijorul-sef Esa-Pekka Salonen.
Spectacol in limba germana, supratitrat in franceza.
Program de sala (in limba franceza) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/ELEKTRA.ok_.pdf

Intrarea la cele doua spectacole este libera, in limita locurilor disponibile.
https://www.facebook.com/events/207164646074597/
http://www.festival-aix.com/fr

(Sursa: Comunicat de presa)