Mihai Tanase, presedintele Asociatiei Colectionarilor si Anticarilor din Romania, incearca de doi ani sa intre in audienta la Primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Zilele acestea, Mihai organizeaza in curtea Palatului Sutu din Capitala un targ al colectionarilor din Romania, deschis astazi si maine, pana la orele 18.00.
"Problema cea mai mare este ca e greu sa facem targuri in Centrul Istoric si nu reusim! Ni se spune ca nu se mai dau aprobari, dar daca ar fi sa deschidem o carciuma am obtine aprobare. Vrem sa facem un concept in care oamenii sa colectioneze obiecte vechi. Avem foarte multe semnale ca Bucurestiul, in special Centrul Vechi, s-au distrus. De ce ne discrimineaza si nu putem obtine aprobare pentru a deschide acest muzeu al colectionarilor? In Centrul vechi sunt terase unde se vand bere si bauturi alcoolice! Noi vrem sa facem prin arta terapie pentru pensionari si tineri", ne-a spus Mihai Tanase, presedinte al Asociatiei Colectionarilor si Anticarilor din Romania.
Targurile la care ii mai puteti intalni pe colectionarii din Romania sunt putine: la Arad, la Zilele Aradului (unde domeniul a fost gratuit), la Palatul Sutu din Capitala, la Constanta. La Palatul Sutu taxa pentru un expozant, pentru cateva zile de targ, este intre 40 - 50 RON, dar nu asta ar fi problema, ci faptul ca targurile colectionarilor in Bucuresti sunt din ce in ce mai putine.
"Vrem sa aratam ca Bucurestiul poate fi un oras touristic! Am putea face un muzeu istoric! Am facut presiuni mari in fiecare luna pentru a face demersuri de a obtine domeniul public pentru aceste targuri! Nu putem ajunge in audienta la domnul Primar al Capitalei, Sorin Oprescu! Toti colectionarii l-am votat pe Sorin Oprescu, dar am votat un primar care nu reprezinta interesele culturale. Vrem sa facem un muzeu in aer liber vineri, sambata si duminica, unde oamenii sa poata sa cumpere o carte postala, o moneda, o decoratie comunista. Elvetienii pun accentual pe targuri si traiesc din turism si noi am putea face acelasi lucru: sa organizam in permanenta aceste targuri ale colectionarilor. As putea invita la aceste targuri straini, precum: bulgari, nemti din Frankfurt, francezi, belgieni si italieni", spune Mihai Tanase.
Din pacate, targurile colectionarilor din Romania organizate de Mihai Tanase in Parcul Kiseleff au fost interzise din anul 2010. Atunci, colectionarii au primit o amenda 3.000 RON din partea autoritatilor locale. Aceste targuri ar fi bine sa fie reluate in Parcul Kiseleff, mai ales ca sunt un mod de a-ti petrece timpul liber intr-un mod constructiv.
"Vrem sa facem un parteneriat cu Primaria Capitalei la aceste targuri! In alte orase din tara, in care participam cu aceste targuri, lumea e altfel: e mai deschisa si omenoasa", mai spune Mihai Tanase.
Pasiunea pentru obiectele vechi au deprins-o si cei doi fii ai sai, Andrei si Alexandru. Cel mic colectioneaza carti postale, iar cel mare monezi si bancnote.
Mihai Tanase isi doreste foarte mult sa ia legatura cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a-i spune ceea ce il supara in legatura cu aceste targuri. Poate ca pe aceasta cale Sorin Oprescu va auzi si ii va ajuta, pentru ca aceste targuri de antichitati ar trebui incurajate mai mult decat targurile cu specific alimentar sau de imbracaminte. Si, in plus, se stie ca si Sorin Oprescu este pasionat de obiectele vechi, asa ca ii va intelege cu siguranta.
"Avem nevoie si de cultura, nu numai de mancare si de imbracaminte! Vrem sa atragem si tinerii si pensionarii. Ar fi o terapie! Am stat de vorba pana acum cu cativa consilieri PSD si PNL si le-am spus ce ne dorim: vrem sa ne manifestam cultural si am putea atrage copiii, tinerii in a colectiona obiecte vechi. In felul acesta, am face cunoscuta si istoria Romaniei", concluzioneaza Mihai Tanase, care asteapta sa fie primit in audienta la Sorin Oprescu.