koolhunt.ro : INSPIRA si Fa-mi loc - un regal teatral in regia maestrului Radu Beligan

Din ce in ce mai multi oameni din jurul meu se plang in ultimul timp ca totul se intampla prea repede, ca se intampla prea multe, ca nu mai au timp. Ca nu mai e timp. Mi se intampla acelasi lucru. Si cred ca cel mai important lucru pe care am putea sa il facem este sa INSPIRAm. Sa ne gandim putin ce facem, de ce facem si mai ales ce suntem facuti sa facem.

O pastila forte

Si dupa ce ne raspundem la aceste intrebari, sa incepem sa facem. Probabil ca suna prea simplu. In realitate, probabil ca este. Sau daca nu este, ar fi cazul sa facem sa fie. In cursul anului 2012, niste oameni frumosi s-au gandit sa ne ofere chiar un tratament in acest sens: o pastila forte de frumusete, de inspiratie si de energie. Asa a aparut Asociatia INSPIRA. Care ne arata ca exista timp pentru frumusete, ca exista timp pentru INSPIRAtie, ca exista TIMP. Odata scapati de angoasa penuriei de timp, putem sa ne vedem linistiti de frumusetea din viata noastra. Sa o cultivam, sa o cream si sa o pastram, mai ales.

Din nou teatrul-panaceu

Unul dintre modurile de administrare a tratamentului INSPIRAtional este, poate deloc surprinzator, teatrul. Si asta probabil ca nu mai mira pe nimeni .Iar cei care se mira, probabil nu au consumat suficient teatru de calitate.Mai exact, este vorba despre o "inscenare" dupa Anthony Michineau in regia maestrului Radu Beligan, cu numele "Fa-mi loc".
Productia Asociatiei INSPIRA este un fel de yin si yang, intrucat aduce impreuna pe scena pe "cea mai indragita actrita de film" si pe "cel mai pe val actor de teatru": Medeea Marinescu meets Marius Manole.

Cel mai urat fel de singuratate

Tema piesei este o introspectie in lumea celor care sufera de cea mai dureroasa forma de singuratate: singuratatea in doi. Ce simt, ce spera, ce fac, ce asteapta acesti oameni? Ce rol are societatea in alegerile lor?
Multe intrebari care isi gasesc un raspuns prin dansul celor doua caractere in aparenta atat de diferite. Oameni cu povesti si vieti care nu seamana deloc intre ele sunt pusi fata in fata intr-un context in aparenta banal. Ceea ce rezulta este o explozie de replici spumoase, multe concluzii si vorbe de duh dar, mai ales, buna dispozitie. Si ceea ce este si mai bine, intr-un mod firesc, fara urlete si declamatii, fara ca timpanele noastre sa sufere agresiunea unui exces de retorica.

Unde si cand sa "facem loc"?

Nu voi divulga intriga piesei, dupa cum v-am obisnuit. Insa va voi spune doar ca merita pe deplin sa ii faceti loc in programul vostru de re-creare (sau recreere, daca doriti). Azi, 13 martie 2013, la Teatrul Evreiesc de Stat, Medeea Marinescu si Marius Manole joaca in piesa "Fa-mi loc", de la ora 22,00. Durata spectacolului: 1 h 30 min.