Alina Marica, pasionata de moda si nascuta in zodia Berbec, este din Focsani si a absolvit A.S.E. Este Creative Director & Founder la Maressia. La Bucuresti, puteti achizitiona produsele ei din magazinul Maressia, situat la Etajul Designerilor Romani in magazinul Cocor.

In exclusivitate pentru www.estiri.ro, Alina Marica - Creative Director al brandului Maressia, ne-a acordat un interviu.

- Cat ati lucrat la colectia dumneavoastra si ce teme de inspiratie ati avut?
- La noua colectie de toamna-iarna 2017 - 2018, New traditional, am lucrat o luna, ca sa avem timp sa testam prototipurile. Dar cu cateva luni inainte incepem sa cautam tendintele si sa-mi creez broderiile, care sunt unice, care se gasesc doar in creatiile Maressia. Ca teme din inspiratie, din traditiile noastre romanesti: daca vara si primavara se potrivesc mai bine florile si pasarile de pe ii, iarna si toamna isi au mai bine locul figurile geometrice.
- Ati lucrat in domeniul bancar inainte de a va apuca de moda. In ce perioada?
- Da, asa este, am lucrat in domeniul bancar intre 2007 - 2010.
- Ati declarat ca niciodata nu este prea tarziu sa o luati de la zero. Ce v-a determinat sa va apucati de moda?
- De cand ma stiu fac haine. Bunica mea m-a invatat prima data sa cos, sa impletesc, sa tricotez, sa brodez, sa lucrez la masina de cusut. In facultate, mi-am facut singura hainele, apoi, cand m-am angajat la banca, la fel, mi le-am facut singura. Dar cursul si masteratul pe care le-am facut - un curs de designer vestimentar si un masterat - au venit firesc. Dupa ce am nascut-o pe fiica mea, Maria, timp de trei ani nu am putut sa ma mai duc la banca. In acea perioada am inceput sa fac ceva pentru mine: sa studiez tendinte, simboluri, design. Fiica mea are acum sapte ani, iar fiul, Mihai, are 16 ani.
- La ce banca ati lucrat?
- Intai am lucrat la BRD, timp de sapte ani, iar in ultimii ani la Banca Transilvania, in Bucuresti, timp de sase ani.
- Hainele dvs, vandute sub brandul Maressia, sunt cu motive traditionale romanesti. Ce motive folositi?
- Pasari, flori de pe iile vrancenesti. De exemplu, in colectia de primavara - vara am avut acele flori de pe iile vrancenesti, dar stilizate, iar acum, in aceasta colectie am folosit benzile de pe ii si fiecare element din benzile acelea brodate a fost adaptat pentru a arata altfel pe creatiile noastre.
- Stiu ca folositi materiale naturale in creatiile dvs. Imi puteti da cateva exemple?
- Folosesc materiale produse tot in Romania: panza de casa, panza topita (care este bumbac 100%), inul natural, borangicul (putina lume stie ca este matase 100%), lana si sub forma voalului de lana (care este acel voal transparent) si lana pentru sezonul rece, marchizetul (care este matase naturala si in natural), in peliculizat (cu o pelicula de sarbatoare: argintie sau aurie). Iar ca broderie folosim fir de matase, iar un element aparte ar fi firul metalic auriu si cel metalic argintiu care dau eleganta si glamour.
- Care sunt pasiunile dvs. in afara modei?
- Sunt filmele si cartile, in primul rand. Imi place tare mult sa citesc si sa vad filme. Imi plac filmele de arta frantuzesti si cele romanesti. In ultima vreme, am vazut filme romanesti bune: Marita si Caini.
- Actori preferati aveti?
- Da, sigur ca da: Collin Farrell, Marion Cotillard, Juliette Binoche sunt preferatii mei.
- Aveti si designeri preferati?
- Yves Saint Laurent mi se pare de referinta. Imi place si Liza Panait, care este prezenta si ea cu un magazin langa al meu, la Etajul Designerilor Romani, in magazinul Cocor.
- Credeti ca este o competitie intre designerii romani?
- Nu, nu este. Cred ca avem loc fiecare pe piata si fiecare dintre noi are clientii lui. Acum, de curand, am fost prezenta la Soirees de la Mode, un tribut adus Reginei Maria, eveniment organizat de Alin Galatescu, unde au fost prezenti 16 designeri romani.
- In Focsani aveti magazin?
- Avem atelierul si un showroom unde poate veni oricine care comanda inainte ce isi doreste sa achizitioneze. In Maressia Showroom & Atelier situat pe Strada Crangului nr. 110, Jorasti, Vrancea, avem doar prototipurile (un produs din fiecare), iar clientele isi pot personaliza ce isi comanda in functie de dorintele lor.
- Le dati si sfaturi femeilor care vin la dvs. in atelier?
- Da, sigur ca da! Avem rochii care se pot purta si ca veste, peste colanti si atunci le mai dau sugestii. Clientele mele sunt foarte receptive. Le spun de exemplu si cu ce ghete isi pot accesoriza anumite haine si le trimit in anumite magazine. Acestea sunt clientele mele de suflet, care imi trimit poze cu hainele pe care le poarta de la mine. Pana la urma, asta e cea mai mare fericire: sa iti vezi clientele fericite, iar munca ta sa fie apreciata.
- Aveti si magazin online?
- Da, vindem hainele si pe site-ul nostru: www.maressia.ro (se trimit hainele prin curier in orice oras din tara).
- Ce le recomandati doamnelor sa poarte de Revelion?
- Le recomand, de exemplu, o rochie tip furou dintr-un in peliculizat auriu, cu o broderie senzuala, pe spate, le recomand o rochie din catifea (care este in tendinte si anul acesta), le recomand transparentele: o rochie foarte frumoasa, dintr-un voal si broderie sau niste bluze care merg foarte bine cu o fusta tip creion sau cu o pereche de pantaloni negri.
- Cei doi copii va mostenesc talentul in moda?
- Fiica mea, Maria, care are scoala langa atelierul meu, vine mereu la mine. Am creat rochii pentru ea, dupa propriile ei idei.