"Marita", debutul in lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, a aparut in cinematografe pe 1 decembrie, avand avanpremiera la Cinema Muzeul Taranului. Filmul, care spune povestea reintregirii unei familii in jurul mesei, la ceas de sarbatoare, este simplu, plin de umor si, dupa cum a marturisit regizorul, strabatut de improvizatii, insesizabile insa.
"Marita" ii are in distributie pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cocias, Andrei Hutuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea. Scenariul a fost scris de Anca Buja si Cristi Iftime, director de imagine a fost Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Dragos Apetri, designer de costume - Alexandra Alma Ungureanu, machiaj - Maria Andreescu, scenografia - Malina Ionescu, iar sunetul a fost semnat de Dan-Stefan Rucareanu, Alexandru Dumitru si Florin Tabacaru. Producatori sunt Ada Solomon si Radu Stancu.
"Marita" este o productie Hi Film Productions, in coproductie cu deFILM, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Programul Media - Europa Creativa al Uniunii Europene.
In exclusivitate pentru www.estiri.ro, actorul Alexandru Potocean ne-a acordat un interviu.

Alex Potocean s-a nascut la 21 aprilie 1984 in Timisoara, fiind in zodia Taur. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 2007. Primul sau film a fost Moartea domnului Lazarescu" (2005), unde a jucat rolul brancardierului.
A continuat cu rolul lui Vasile, din Hartia va fi albastra" (2006), iar in 2007 a interpretat rolul lui Adi (iubitul personajului interpretat de Ana Maria Marinca) in 4 luni, 3 saptamani si doua zile". In 2009, a filmat pentru The Way Back", alaturi de actorii Ed Harris si Colin Farrell, dar si pentru Whistleblower", impreuna cu Rachel Weisz, Monica Bellucci si Vanessa Redgrave.
In 2009, a filmat pentru The Way Back", alaturi de actorii Ed Harris si Colin Farrell, dar si pentru Whistleblower", iimpreuna cu Rachel Weisz, Monica Bellucci si Vanessa Redgrave.

"Rolul meu din filmul Marita, foarte greu si foarte vocal!"

- Cum este sa joci alaturi de talentatul actor Adrian Titieni, in filmul Marita?
- Persoana Adrian Titieni, care mi-a fost si profesor, seamana foarte bine cu tatal meu. Are acelasi tip de candoare, de naturalete, de vointa de a face niste lucruri. Mi se pare ca nu e diferenta de varsta intre ei, pentru ca nu l-am intrebat niciodata pe Adrian Titieni cati ani are. Tatal meu, Alexandru Nicolae Potocean, implineste anul acesta 64 de ani!
- E ceva ce ai fi schimbat la rolul tau, din filmul Marita?
- Nu, e ok in structura asta si cumva si compozitia rolului meu se supune structurii de film pe care a avut-o Cristi Iftime. A iesit asa cum mi-as fi dorit in aceasta structura.
- Rolul tau din filmul Marita a fost unul foarte greu.
- Da, foarte greu si foarte vocal. Eu nu sunt asa de vocal, sunt mult mai introvertit.
- Veti avea un turneu cu filmul Marita, in cinematografele din Romania?
- Astazi mergem la Sibiu.
- Care e, de fapt, mesajul pe care vreti sa il transmiteti prin acest film?
- Indiferent de generatii, daca mergi in profunzimea lucrurilor, iti vei da seama ca in toate aceste generatii lucrurile se schimba si nu se schimba.
Exista foarte multe teme existentiale care se intampla si care transcend aceste generatii: aceasta tema a tatalui care nu e de acum si care va fi mereu.
Asta trebuie aprofundat si asta face filmul Marita. Ideea e ca trebuie sa sondezi adanc de unde pornesc conflictele intre parinti si copii. Exista familii in care baietii se inteleg foarte bine cu tatii lor si fete care se inteleg foarte bine cu mamele. Sunt multi care insa nu se inteleg, deoarece cutumele existentiale ale parintelui din x perioada i s-au parut foarte importante si acesta a incercat sa le impuna si fiului.
Asta se intampla in filmul Marita, unde fiul a simtit sa se intoarca in timp si sa chestioneze problema. E profund, cine mai face asta?! Ideea e ca, felul in care articuleaza Cristi Iftime problema, merge in profunzime cu acest episod: Costi, singurul dintre cei trei fii, merge sa-l caute pe tatal sau, care a disparut din viata lor in urma cu foarte multi ani. Sigur ca acolo sunt foarte multe probleme de discutat, de auzit, de reamintit.
- Marita este numele unei Dacii cu care tu si Adrian Titieni calatoriti in acest film. Tu le dai nume masinilor? Este un folkist, Mircea Vintila, care spune ca masinile au suflet si le da nume.
- Eu am o masina si un scuter si nu le dau nume. Sunt doar niste fiare.