Cu o experienta de 14 ani in domeniu, Doctor in Stiinte Medicale, Iulia Preda este recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai apreciati farmacisti de la noi, avand numeroase specializari in tara, cat si in strainatate, printre care: cursuri postuniversitare de cosmetica farmaceutica in cadrul Facultatii de Farmacie din Atena, cursuri de mezoterapie, fitoterapie, dermato-farmacie, cosmetologie, cat si celebrele cursuri ale Scolii de Parfumerie La Grasse - Franta.
Iulia a fost de-a lungul timpului prezentatoarea mai multor emisiuni de sanatate ale posturilor TVR 1, TVR2, Giga Tv . De asemenea, Iulia are o rubrica lunara de grooming in revista Tabu.

- Dupa o experienta de 14 ani in domeniul farmaceutic/sanatatii (mezoterapie, deramato-farmacie, fitoterapie, cosmetologie, Dr in Stiinte Medicale) care credeti ca este cheia unui ten frumos/sanatos?

- Un ten frumos si sanatos necesita si din partea noastra un efort si nu ar trebui sa profitam doar de zestrea genetica mostenita. Pe langa cele mai importante lucruri respectiv somnul ( pierderea noptilor este cel mai mare dusman al tenului si nu numai) si evitarea stresului mai exista si alte secrete care tin de un mod de viata si de alimentatie.
Ingrijirea zilnica a tenului este foarte importanta. Demachierea dimineata si seara este esentiala. Acum, in perioada de iarna, creme grase si hidratante adaptate tipului de ten.Tot timpul trebuie sa ne hidratam si sa ne protejam pielea. Nu trebuie sa lasam acest lucru pentru perioada de dupa 40 de ani deoarece poate sa fie prea tarziu. Ingrijirea tenului trebuie facuta si formata inca din tinerete.

- Daca ar fi sa faceti o clasificare a produselor cosmetice in care ar fi bine sa investim, ati alege produsele cosmetice de lux, cele home-made bazate pe principii vechi de intretinere sau dermato-cosmeticele? Care au o eficienta mai mare si de ce?
- Nu intotdeauna cosmeticele de lux si foarte scumpe sunt si cele mai bune. Sa nu uitam ca luxul si imaginea unei creme necesita investitii enorme in reclama si se mai scade din bugetul alocat cercetarii produsului in sine. Dar nu as vrea sa intru aici in foarte multe amanunte.
- Cel mai important este ca un produs cosmetic sa fie adaptat tipului nostru de ten si sa il testam prin acele mici pliculete mostrare inainte de a-l achizitiona.
- Intotdeauna recomand sa folosim acasa mastile de curatare si de hidratare home made pentru ca sunt practice si mult mai sanatoase. Am oferit de-a lungul timpului foarte multe retete destinate tipului de ten dar puteti gasi si pe siteul www.pharmadvisory.ro sau www.iuliapreda.ro


- Pentru a ne pastra tineretea cat mai mult sau, altfel spus, pentru a imbatrani frumos ce principii de viata si de intretinere ati recomanda?
- In primul rand o viata echilibrata. Deja suna ca un cliseu dar folosesc acest indemn deoarece nimic facut fara echilibru nu duce la ceva bun. Trebuie ca echilibrul sa faca parte din viata noastra. Aici includem: somnul, alimentatia, sportul, relaxarea si cel mai important, in timpul liber-daca avem-, sa facem ceea ce ne place. Sa ne acordam zilnic macar jumatate de ora noua insine si sa avem grija de noi, sa ne iubim pe noi si sa facem ceea ce ne place cel mai tare.


- Pentru sezonul in care ne aflam, cand pielea este mai expusa factorilor negativi ai vremii, cum ar trebui sa ne protejam?
- In sezonul rece se cere o ingrijire mai speciala. Cremele folosite trebuie sa fie adaptate atat tenului cat si sezonului. In sezonul rece trebuie sa folosim creme mai grase cu rol protector pentru tenul uscat si foarte uscat iar pentru tenul gras creme foarte hidratante care vor ajuta tenul gras sa isi regleze secretia de sebum si sa protejeze natural tenul. Un ten perfect ' normal'nu exista ci doar ten normal cu tendinte de deshidratare, uscare sau mixte. In aceste cazuri se vor folosi cremele adecvate tendintelor tenului respectiv.

- Banuiesc ca pe langa ingrijirea exterioara a tenului este nevoie si de un regim de viata corespunzator. Ca atare ce alimente sa consumam benefice pentru piele si ce ar trebui evitat?
- Ingrijirea exterioara si cea interioara merg mana-n-mana. Nu se poate una fara alta.
- Alimente sunt multe dar va voi spune despre cateva mai importante care chiar dau rezultate vizibile in scurt timp.

- Avocado, fructul folosit in continutul mai multor produse de ingrijire a tenului, ajuta pielea sa-si pastreze luminozitatea avand un continut extrem de bogat de vitamina B.Sunt multe retete usor de preparat in casa cu avocado. Cea mai usoara este cea cu avocado si miere.
- Niacina, o componenta a vitaminei B, este foarte importanta pentru o piele fina si sanatoasa si ajuta la prevenirea aparitiei iritatiilor. Acesta se poate folosi in salate si fresh-uri de fructe, dar si pentru pregatirea unui exfoliant facial.

- De asemenea, fructele de padure, care contin vitamina C, sunt esentiale pentru o piele sanatoasa. De la capsuni pana mure, vitaminele fructelor vor ajuta la construirea fibrelor de colagen, astfel, pielea se va pastra tanara.

Seleniul si vitamina E se gasesc in branza de vaci, acestea doua ajutand la pastrarea fermitatii pielii. De asemenea, anumite studii sustin ca branza de vaci, consumata in cadrul unei diete sanatoase, poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer, dar si a problemelor legate de colon.

Acizii grasi se regasesc in migdale, acestia asigurand o mai buna eliminare a toxinelor din organism. Totodata, migdalele retin apa in organism, ceea ce ofera pielii un look sanatos. Un pumn de migdale pus de seara intr-un pahar cu apa si mancate dimineata la micul dejun ne ofera aportul necesar de acizi grasi si vitamina C.

O alta leguma importanta pentru piele este cartoful. Un cartof copt ofera o cantitate mare de cupru de care organismul are nevoie si care determina stralucirea sanatoasa a fetei. Zincul si vitamina C sunt esentiale pentru elasticitatea pielii.

Cerealele integrale sunt recunoscute pentru mentinerea unui ten tanar si sanatos. Astfel, pentru un rezultat cat mai bun trebuie consumate doar cerealele care sunt bogate in fibre.

Daca de obicei nu consumati peste sau alte alimente care sunt bogate in grasimi omega 3, semintele de in sunt solutia perfecta. Continutul mare de omega 3 ajuta la hidratarea pielii, diluarea excesului de sebum, deblocarea porilor si contribuie la prevenirea si combaterea acneei.

Consumul de iaurt, care este bogat in proteine, va ajuta la mentinerea fermitatii pielii. Specialistii afirma ca iaurtul grecesc este si mai recomandat pentru rezultate mai eficiente, acesta continand de doua ori mai multe fibre decat iaurturile obisnuite. Astfel, pentru mai multa savoare iaurtul poate fi combinat cu fructe de padure si miere.

Ardeii rosii, verzi, galbeni si portocali nu sunt doar niste legume vesele si colorate in farfurie, ci ajuta si la diminuarea ridurilor aparute in jurul ochilor, cu care femeile se confrunta.

Mango nu este doar un fruct delicios, consumul acestuia contribuind la sanatatea pielii, deoarece acesta contine peste 80% din vitamina A necesara organismului pe durata unei zile. De asemenea, mango este un fruct cu calorii putine, asadar poate fi inclus foarte usor in orice dieta.
Dupa parerea mea, alimentele de evitat sunt doar cele in exces. Orice exces produce o perturbare a mediului nostru intern care in timp se va reflecta si in frumusetea exterioara.


- Ne-ati putea recomanda o masca de hidratare pentru ten, in acest anotimp?
- Cea mai rapida si usor de preparat este masca cu miere si avocado. Jumatate de avocado copt se paseaza sub forma de pasta si se adauga o lingurita de miere. Se aplica pe fata cu o spatula si se lasa circa 20 de minute. Este o masca hidratanta si nutritiva pentru orice tip de ten si adaptata acestui sezon rece.


- Pentru persoanele care au tenul gras si care in acest sezon sunt mai afectate din cauza  trecerilor de  la cald la frig, iar porii se inchid si deschid, secretand mai mult sebuum, ce le-ati recomanda?
- Tenul gras este un ten mai special cu avantajele si dezavantajele lui. Avantajul este ca 'imbatraneste mai greu', iar dezavantajul este aspectul usor neplacut al tenului care mereu prezinta o secretie de sebum preponderenta in zona'T' sau pe toata suprafata fetei.In acest caz avem doua lucruri importante de facut: curatare si protejare. Curatare inseamna, in afara de demachierea zilnica, peelingurile efectuate de doua ori pe saptamana acasa cu produse naturiste sau la un salon specializat o data la doua saptamani. Curatarea celulelor moarte este esentiala pentru tenul gras deoarece, cu cat este mai 'sufocat' de celulele moarte, cu atat produce mai mult sebum si prezinta acel aspect usor'rugos' la atingere.
Protejarea se face cu creme foarte hidratante care ajuta si la inchiderea porilor si la eliminarea aspectului neplacuta. Aceste doua actiuni, de curatare si de hidratare, ajuta pe cei cu tenul gras sa treaca peste aspectele neplacute ale iernii si frigului.


- Sunteti o sustinatoare a detoxifierilor? Daca da , la ce interval de timp credeti ca ar fi potrivit sa facem un detox?
- Da. Sunt adepta perioadelor de detoxifiere. Cred ca de doua ori pe an este suficient pentru a duce o viata sanatoasa si a avea un corp sanatos. Perioadele cele mai recomandate sunt primavara si inainte de iarna...nu intamplator si cele doua importante posturi sunt in aceste perioade. Postul, pe langa semnificatia religioasa, are si o semnificatie de curatare si pregatire a organismului pentru festinul de dupa.
Multe cereale , fibre, legume si fructe trebuie sa contina orice perioada de detoxifiere si trebuie sa tina macar o luna. Dupa aceasta perioada de detoxifiere, niciodata excesele nu sunt recomandate.Oricum, trebuie sa avem grija ce mancam in permanenta. Emai usor sa prevenim decat sa tratam. Acest lucru se stie de foarte mult timp.


- Stiu ca pe langa numeroasele specializari, detineti si un brevet foarte rar intalnit la noi in tara, de parfumier, de la Grasse, o Mecca a parfumurilor. Cum ar trebui sa fie parfumul pe care sa-l folosim iarna?
- Parfumul trebuie sa fie in primul rand adaptat personalitatii si ph-ului pielii fiecarei persoane. Daca nu reusim sa ne gasim parfumul care ni se potriveste, atunci de adresam unui specialist.
In perioada de iarna, parfumurile de esenta mai tare sunt cele recomandate.


- Care sunt secretele dvs. de frumusete?
- Urmez absolut tot ce am recomandat mai sus si cred foarte mult in faptul ca frumusetea vine si din interior si nu putem avea un ten frumos daca in interior suntem urati.
Adevarul este ca stresul este cel mai mare inamic al sanatatii noastre in general, nu numai al tenului...si incerc sa evit cat mai mult sa ma stresez sau cel putin sa constientizez ca stresul nu ne duce nicaieri si nu rezolva problemele. Mai ales pe cele de sanatate pe care nu poate decat sa le complice.