Promotorul Fitnessului in Romania, Mihai Dragomir, a acordat in exclusivitate pentru www.estiri.ro un interviu.
Mihai Dragomir, Prof. Antr. Fitness specialist, este singurul om din industria fitnesului romanesc care si-a creat propriul concept de fitness - Cardio Mix Fitness Anti Aging Concept. Din 2006 marca de fitness anti aging creata de renumitul antrenor sculpteaza trupurile vedetelor si nu numai, si este secretul care il mentine tanar. -- Ce sfaturi le dai celor care vor sa slabeasca fara sa tina o dieta? Este posibil acest lucru doar facand Cardio Mix? Daca da, cat pot slabi?
- Da, este posibil sa slabesti fara sa tii o dieta, facand putina ordine si curatenie in alimentatie si practicand Cardio Mix Fitness Anti aging Concept . Numarul de kilograme slabite este invers proportional cu implicarea subiectului respectiv (cat de mult se implica , atat slabeste)
- Ce recomanzi sa mancam acum, ca a venit toamna?
- Fructe si legume de sezon.Nu degeaba exista patru anotimpuri - fiecare anotimp vine cu bogatia lui si recomandarile specifice. Asadar putem consuma, cu moderatie,din toate: struguri, mere, doveac, varza, fasole.
- Esti de parere ca trebuie sa avem 5 mese intr-o zi? In ce constau acestea si la ce ore trebuie sa mancam?
- Nu stiu daca toata lumea ajunge sa aibe cinci mese pe zi ... dar mesele variaza intre 3 si 6 pe zi in functie de necesarul nutritional si timpul pe care il are la dispozitie fiecare. Nu exista o regula - masa la anumite ore...fixe! Trebuie sa inveti sa comunici cu propriul corp astfel incat sa nu sufere de nici o carenta nutritionala pe parcursul unei zile.
- Crezi ca masa de seara ne ingrasa sau ingrasa ceea ce mancam seara?
- Ingrasa ceea ce mancam seara ... doar alegerea a ce se pune in farfurie poate fi gresita si asta atrage kilograme in plus..Masa de seara trebuie sa existe.
- Unii oameni, dupa ora 19.00, nu mai mananca nimic si beau doar un pahar cu apa plata sau mananca un iaurt. E ok un asemenea regim?
- Nu este ok, din punctul meu de vedere. Facand infometare nu poti asigura necesarul nutritional al organismului si ca atare organismul nu mai functioneaza in parametri, declansand astfel multiple afectiuni care in timp pot genera dezechilibre hormonale, stari depresive etc.
- Cum rezistam in fata dulciurilor? Ai spus ca nu trebuie sa renuntam total la dulciuri. Daca nu renuntam in totalitate, atunci ce dulciuri putem manca si in ce cantitate?
- Cantitatea nu este neaparat relevanta ( acum sa nu va imaginati ca putem manca kilograme...) ci calitatea produsului dulce in sine avand in vedere ca organismul este foarte complex si inteligent si in mod normal stie foarte bine de ce are nevoie si cat. In caz contrar rezulta ca undeva exista o afectiune care genereaza pofta exagerata de dulce si care nu poate fi stapanita. Toata lumea stie ca dulciurile rafinate, industriale (patiserie, cofetarie etc ) trebuie evitate, insa nimic nu va opreste sa va faceti dulciurile acasa cu ingrediente cat mai naturale iar ca si cantitate ele trebuie consumate cu bun simt.
- Unii medici spun ca trebuie sa mancam intr-o zi cinci fructe diferite, plus legume si zarzavaturi, daca vrem sa fim sanatosi. Fructele nu ingrasa?
- Este parerea lor. Din punctul meu de vedere nu am intalnit nici un om gras sau obez ingrasindu-se( sau gras) de la fructe. Ma indoiesc ca cineva consuma lazi intregi de fructe pe zi. Singurul remediu pe care il putem face vis a vis de fructe este in a evita consumul excesiv seara al fructelor ce contin o cantitate mare de zaharuri si care au un nivel caloric ridicat (struguri, piersici etc).
- In toamna asta vei organiza o noua editie, cea de-a zecea, a concursului Slabeste Sigur si Natural cu Cardio Mix. Cati participanti se pot inscrie si care sunt conditiile pentru a participa la acest concurs (taxa, etc)? Pot participa si concurenti care au mai fost la editiile anterioare?
- Organizez acest program concurs din 2008, iar de cativa ani am suplimentat editiile la doua anuale tocmai datorita cererilor. Locurile sunt limitate iar inscrierile se fac din primavara pentru toamna. Editia 2013 de toamna incepe pe 18 octombrie si sunt selectati 45 de participanti (dupa greutate si urmand regulamentul programului) din cei 900 inscrisi in ultima luna de la deschiderea oficiala a inscrierilor. Se pot inscrie si cei care au mai participat - pentru cei care au mai parcurs o editie Programul este ca un magnet - o data ce ai fost in grup iti doresti sa revii mereu pentru spiritul de competitie, motivare , rezultatele obtinute etc. Taxa programului la aceasta editie este 600 lei, iar conditiile si desfasuratorul se gasesc pe www.cardiomix.ro, cat si la partenerii editiei, Romania Libera, Nutrizzia, Belelu.ro, Fundatia Pretuieste Clipa.
- Ce le recomanzi vedetelor care isi doresc sa arate bine, dar care nu merg constant la o sala de fitness?
- Sa nu mearga des la sala de fitness, ci sa inceapa sa constientieze si sa aleaga tipul de miscare care li se potriveste tinand cont de obiectivele propuse , nivelul de sanatate si starea/conditia lor fizica . Mersul la sala (sala de fitness) nu este cel care ne rezolva problemele.
- Cat sport trebuie sa facem intr-o saptamana ca sa fim in forma? Sunt suficiente 2 - 3 antrenamente saptamanal?
- Minim doua antrenamente pe saptamana dar facute ca la carte, tinind cont de recomandarile anterioare (de mai sus) va vor aduce beneficiile dorite.
- Care este secretul tau la varsta ta: cat timp te antrenezi intr-o saptamana, tii o dieta (daca da - care anume)?
- Secretul meu ( desi nu mai este un secret de mult) este Cardio Mix Fitness Anti aging Concept - brandul de fitness anti aging pe care l-am creat, unic in tara, iar dieta nu am tinut nici cat am facut treispreze ani sport de performanta ...Greu de crezut dar adevarat. Am declarat mereu: pastila si dieta minune nu exista - minunea suntem noi , fiecare dintre noi.
- Exista alimente interzise, de care nu trebuie cu niciun chip sa ne atingem? Care sunt acestea? Am mai precizat si cu alte ocazii - dulciurile rafinate, produsele procesate si artificiale (inlocuitori ), carnurile foarte grase.
- Ce mananci si ce nu mananci?
- Mananc orice este ...din natura, crescut normal (la timpul lui). Imi respect intotdeauna principiile culinare studiate si aprofundate. Tot ceea ce mananc este 100 % integral, mancarurile sunt preparate acasa, am surse proprii bine studiate de unde ma alimentez cu legume , fructe si carne de la tara si pentru a indeparta problemele care apar mi-am creat pentru mine , pentru prieteni ,pentru clienti si pentru cei din comunitatea Cardio Mix preocupati de un mod de viata sanatos pentru familiile lor - propria linie de produse cu calorii controlate - INDIVIDUAL by Mihai Dragomir.
- La cei 43 de ani ai tai, ce inaltime ai si cate kilograme cantaresti?
- 1.80 metri inatime si 80 kg.
- Cum putem avea o silueta de vis, noi, femeile?
- Nu doar ‘’visand ‘’ la ea, asta e clar . Trebuie sa si intreprideti practic ceva. Sunt doua aspecte importante - patrimoniul genetic si starea de functionare a sistemului hormonal si apoi depinde si cat este fiecare de norocoasa. Dar avand in vedere ca femeile sunt mult mai dezavantajate decat barbatii fiziologic/ constructiv vorbind, munca si eforturile femeii trebuie sa fie duble sau chiar triple decat ale barbatului, pentru a se mentine sau a arata bine. Asta nu inseamna ca nu se poate... Cu 2-3 ore de miscare (facute cu cap, nu orice fel de miscare) pe saptamana si echilibru in alimentatie rezultatele nu vor intarzia sa apara.