Cel mai complet ghid al pietrelor pretioase, fine si de podoaba, cu prezentari generale si aplicatii profesionale, cu peste 1.250 de ilustratii, tabele, macro si microfotografii, "Gemologie practica - identificarea pietrelor pretioase", a fost lansat recent la Muzeul National de Geologie.
Lucrarea este destinata tuturor celor ce lucreaza sau au legatura cu acest vast domeniu, fiind practice un "manual de baza" pentru identitatea pietrelor.
Gemele sunt descrise in ordinea importantei lor economice, pe primul plan situandu-se pietrele pretioase traditionale. Pe langa acestea, autorul a trata cu multa atentie si materialele organice nobile.
Pentru persoanele cu mai putina experienta lucrarea ofera posibilitatea identificarii corecte a unei gme largi de geme folosite in bijuterie. Doar cu ochiul liber, foarte putine pietre pot fi identificate. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat pe masa bijutierului, a comerciantului sau la consummator ajung aproape intotdeauna pietre taiate si slefuite, care si-au pierdut infatisarea initiala.
Cunoasterea pietrelor pretioase nu reprezinta un snobism si nici un capriciu trecator al modei, nu constituie doar o problema financiara pentru economisti sau o tema speciala pentru mineralogi, istorici ai artei, arheologi sau bijutieri, ci este in primul rand si o chestiune de cultura generala, deoarece pietrele pretioase sunt strans legate de insasi istoria si civilizatia omenirii.
In exclusivitate pentru www.estiri.ro, Mircea-Dragomir Andrei, autorul cartii, ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

- Cui se adreseaza aceasta carte?
- Am vrut ca aceasta carte sa se adreseze cu precadere persoanelor interesate: bijutierilor si tuturor persoanelor implicate in acest domeniu, dar si pasionatilor, publicului larg, pentru ca in afara de partea stiintifica am scris si de o serie intreaga de intamplari, de povesti legate de pietrele pretioase. Am amintit si de antecesorii care au contribuit prin munca lor la dezvoltarea intr-un fel sau altul a acestui domeniu.
- Ati donat trei exemplare din cartea dvs. Institutului Italian Gemologic.
- Da, asa este! Era o datorie de onoare, morala sa donez Institutului Gemologie Italian trei exemplare ale cartii mele, pentru ca acolo mi s-a inlesnit o bursa. Numai cursul de diamante ar fi costat 4.373 de euro!
- Participati frecvent la targurile de cristale si bijuterii de cristale de la Muzeul National de Geologie?
- Da, sigur ca da, de cand au inceput sa apara aceste targuri la Bucuresti, Cluj si Buzau. La Muzeul National de Geologie vin persoane interesate de pietre.
- Ati spus despre cunoasterea pietrelor ca nu reprezinta un snobism.
- Da, asa este! In primul rand, cunoasterea pietrelor este o chestiune de cultura generala, pentru ca intreaga istorie a omenirii este axata intr-un fel sau altul pe pietrele pretioase. Nu avem timpul necesar ca sa va prezint en detail istoria pietrelor pretioase celebre. Daca ar fi sa ne uitam numai la tezaurul Angliei, putem observa cu usurinta ca unele pietre pretioase au ajuns in marile muzee ale lumii. In India, extraordinarul diamant albastru hope.
- Credeti in puterea vindecatoarea a pietrelor?
- Nu, asta este o tampenie fara seaman! Sunt total impotriva acestui lucru. Putini stiu de unde si cum a aparut in ultimii ani acest curent legat de proprietatile curative ale pietrelor pretioase si de zodii. Generatia tanara nu stie ca prin anii ’60, in Statele Unite, in California, era acel curent care se opunea razboiului din Vietnam care se numea Flower Power. Erau tineri care la vremea aceea, pe buna dreptate, se opuneau razboiului din Vietnam din care Statele Unite nu a avut nimic de castigat decat pierderea a mii de vieti omenesti, de tineri, "spuma" Americii. Acei tineri care ramasesera in Statele Unite au format acel curent intitulat Flower Power, ascultau muzica, se drogau, cu LSD, cu heroina, cu toate porcariile care intorc pe dos fiinta umana si care faceau intr-adevar "Love Not War" in devalmasie si care si-au pierdut tineretea neinvatand nimic. Acesti tineri s-au trezit la un moment dat batrani. Prin anii ’70, s-au trezit ca ei stiu "to do nothing" ("sa faca nimic"). Pentru ca trebuiau sa traiasca din ceva, au scos la iveala tot soiul de chestii: yoga, Zen, crestinism, ezoterism, care in ultima instanta au generat curentul New Age. Acest curent vede lumea intoarsa cu capul in jos: valorile adevarate stabilite de mii de ani ei le vad invers, poarta crucea cu capul in jos, bascul la spate, ochelarii pusi invers, fac tot felul de lucruri excentrice si periculoase. Din acest curent a derivat si satanismul (vezi crucile intoarse din cimitire).