- Recent, la cafeneaua dvs. din Strada Radu Cristian nr. 6, din Piata Rosetti, v-au vizitat doi spanioli, chiar in ziua disputarii meciului Atletico Madrid - Athletico Bilbao. Cum i-ati primit?
- Da, a venit familia Cervantes, din Coslada, Spania. Cei doi soti sunt fabricanti de conserve din peste si au gasit la mine cafeaua Sf. Helena si Jamaica (acestea nu exista la ei). Am stabilit cu ei, fiind fabricanti de conserve din peste, sa import conservele din peste din Spania. Voi organiza in contrapartida la Coslada o cafenea si un lant de cafenele in Barcelona si la Madrid, cu personal din Romania. Voi vinde toate produsele lor: delicatese din peste, pentru ca ei au si o fabrica de conserve de peste in Portugalia.
- In ce limba v-ati inteles cu ei?
- Fiica mea, Vali Florescu, absolventa a Facultatii de Limbi Straine Engleza-Spaniola, a vorbit cu ei in limba spaniola. Vali a tradus din spaniola peste 40 de carti, aparute la Editurile Polirom si Humanitas. Acum, Ana Valentina este director de marketing in magazinul meu.
- Sunteti un om fericit. Cati copii aveti?
- Am patru copii: Vali Florescu (absolventa de Limbi Straine si ATF), casatorita cu scriitorul T.O. Bobe (a carui carte, "Contorsionista", aparuta la Editura Humanitas, a fost nominalizata la Cea mai buna carte a anului), Marina Roxana Florescu Codreanu (medic psihiatru, Ana Florescu (manager neneral al firmei de bijuterii Zopini) si George Florescu (bucatar). Am si trei nepoti: Alexandra si Razvan (copiii lui george) si Alexandra Codreanu (fiica Marinei). Recent am implinit 68 de ani si am 48 de ani de casnicie!
- Ce mai gasesc bucurestenii in magazinul dvs.?
- Mai gasesc, in afara de cafea, si arahide, fistic, alone de padure, migdale, stafide sultamine si cacao de Zaan. Recent, au intrat in magazinul meu, si cea mai exclusivista cafea din lume, Kopi Luwak, din Indonezia si cafeaua Sf. Helena si Esmeralda din Panama. Avem si dulciuri de casa din Brasov, miere ecologica de Hateg si vinul alb si rosu al Casei Isarescu.
- Este binecunoscuta cartea dvs. "Confesiunile unui cafegiu", aparuta la Editura Humanitas. La ce carte lucrati acum?
- In toamna voi lansa a doua carte, ca sa fac cunoscute oamenilor si alte lucruri.
- Vad ca aveti in magazin si un coniac care va poarta numele.
- Da, l-am primit cadou! Este vorba despre coniacul de colectie Gheorghe Florescu, primit din partea fabricii. De asemenea, cei care intra la mine in magazin pot achizitiona coniacul Divin (50 de grade alcool), ce costa 2.400 RON.
- Aveti expuse aici si o multime de fotografii pe care le-ati facut cu vedete de la noi si de peste hotare, precum si diplome.
- Da, sunt incantat de ele, dar mai ales de premiul Serban Cioculescu pe care l-am primit. Urmeaza sa lansez in curand si brandul de coniac Divin, care va fi apreciat in Europa.
- Cumpara si strainii cafea de la dvs.?
- Da, sunt foarte multi straini care cumpara cafea de la mine: trimit prin posta cafea in Israel, la Londra - Anglia, la Munchen si Stuttgart - Germania si in alte localitati din alte tari.
- V-ati gandit sa deschideti o cafenea in Bucuresti?
- Da, sigur ca da! Pana la 15 august voi deschide o cafenea pe Calea Victoriei, cu toata gama de cafele. In Romania nu exista o cafenea care sa fie pe gustul romanului. Eu stiu exact ce cafea beau romanii si am si o masina de prajit cafea (a costat 22.000 de euro) si cele mai bune soiuri de cafea. In magazinul de pe Strada Radu Cristian am investit 50.000 de euro.

GHEORGHE ILIE FLORESCU s-a nascut la 8 mai 1944, in timpul unui bombardament anglo-american, in Biserica Sf. Treime din cartierul Dudesti. La varsta de 8 ani, dupa arestarea tatalui sau, fost detectiv la Siguranta Statului, incepe sa lucreze ca baiat de pravalie, apoi ca ajutor al unchilor sai olteni care vindeau in Piata Vitan. Termina liceul, dar considera ca nu are conditiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, asa cum si-ar fi dorit. Se casatoreste si, dupa terminarea stagiului militar, se angajeaza in comertul de Stat.
Intre 1964 si 1971 trece, pe rand, prin toate functiile operative ale comertului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, sef de sectie al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agentiei de Import).
In martie 1971, preia de la mentorul sau, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea si dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevarat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienti mari personalitati ale vietii literare, artistice si medicale, dar si figuri importante din Justtiie,, Militie si Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prabuseste, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapa cu viata.
In anii ‘80, lupta pentru aprovizionarea noului sau magazin din str. Sfintilor 6 se dovedeste extrem de riscanta.
In aprilie 1985 e arestat si condamnat la 11 ani de inchisoare. Eliberat conditionat in 1988, se angajeaza din nou in comert. Participa la Revolutia romana, apoi la 'fenomenul Piata Universitatii' ca sofer personal al unor jurnalisti americani.
In octombrie 1990, sufera un accident vascular cerebral, in urma caruia ramane cu o hemipareza pe partea dreapta. Reinvata sa scrie cu mana stanga si, in 2007, dupa patru ani de munca intensa, reuseste sa termine cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.