- Esti consultant pe probleme feng shui. Ce sfaturi le dai clientilor tai in acest sens?
- Sa spunem ca nu se spune consultant pe probleme fengshui, ci, mai corect, doar consultant sau expert fengshui.
Pe urma sigur, sunt diferite trepte, grade si titluri de Maestru, dar foarte putini sunt cu adevarat maestri in Europa...Singurii maestri adevarati pe care am avut sansa sa ii cunosc si cu care am si studiat sunt chinezi si japonezi.
Problemele fengshui... Nu realizam ca avem o problema de un anumit gen decat atunci cand nemultumirea noastra, fie ea financiara, fie relationala sau de orice alta natura, ne da de gandit...cand ai facut tot ce era omeneste posibil ca un lucru sa mearga si totusi nu merge...atunci incepi sa te gandesti... unii oameni apeleaza la vrajitoare, altii la expertii fengshui.
Sfatul meu dintotdeauna este sa consulti un specialist inainte ca problemele sa apara; ar fi ideal. Inainte de a cumpara o casa, un teren, inainte de a te marita, inainte de a te duce la un job nou, sunt nenumarate schimbarile din viata noastra care ar avea nevoie sa fie facute cu ajutorul unui specialist fengshui. In China si in Japonia nici nu se concepe inceperea unui business sau deschiderea unui magazin fara sa se consulte specialistul fengshui in ce priveste pozitia respectivului negot.
- In amenajarea casei tale, ai tinut cont de feng shui? Cum e amenajata casa ta din acest punct de vedere?
- La Bucuresti locuiam intr-un apartament in care, din pacate, nu se puteau face foarte multe schimbari. Sa spunem ca am optimizat foarte bine anumite zone si am creat o oaza de liniste si pace, asa ca atunci cand intri in casa sa uiti de tumultul orasului, chiar daca la 50 de metri e linia de metrou, nu prea fengshui... Acum in Elvetia stau intr-un apartament, ales, e drept, dupa toate regulile feng shui. Munte in spate si munte in fata in perspectiva, fluviul Rin in fata, ferestre enorme....dar sigur incepe sa imi lipseasca gura de metrou...haha..
- Oricum, regula feng shui extrem de importanta: Totul intr-o ordine absoluta si foarte aerisit!
- Care este metoda feng shui utilizata de tine? Mai multe detalii in acest sens.
- Ca fengshui traditional, am studiat Scoala Formei, dupa mine cea mai simpla scoala de fengshui si cea mai usor de inteles si de public. Sunt foarte multe scoli fengshui, iar dezvoltarea acestei stiinte si preluarea ei la nivel global a dus la dezvoltarea unor alte ramuri mai putin cunoscute, mai bine zis forme noi de aplicare, cum sunt Fashion Fengshui si Fengshui Estetic naturo-energetic, doua ramuri pe care le-am studiat in ultimii zece ani in Franta, Anglia si America si pentru care sunt singurul specialist acreditat ca facilitator in Romania.
Dupa cum le spune si numele, sunt metode Fengshui care se aplica la Moda, Sanatate, Estetica, domenii care fac specificul preocuparilor mele, ca o continuare a intregii mele activitati.
- Feng shui te-a ajutat in cariera? In ce mod?
- Sigur, la un moment dat, acum multi ani, poate prin 2005, mi-a deschis portile televiziunilor in Romania, pentru ca am avut o emisiune matinala Pastila de fengshui. Altfel, e clar ca fiind un pionier al Fengshui in Romania, am ajutat la formarea multor specialisti. In timp, unii si-au intrecut maestrul, cum se spune, dar asta nu poate decat sa ma bucure.
- Dar pentru mine intotdeauna piata din strainatate a fost mai importanta, si in consultanta de imagine, si in fengshui. Lumea e mai deschisa, si , de ce sa nu o spunem, isi poate permite sa plateasca un specialist...
- Cu toata popularitatea, feng shui nu este un fenomen nou, de vreme ce oamenii au folosit, inca din timpuri imemorabile, fortele naturii si energia pamantului pentru a-si imbunatati stilul de viata si mediul inconjurator. Tu cand ai descoperit feng shui si cand l-ai pus in aplicare?
- Initial, fengshui era folosit in identificarea celui mai bun loc pentru mormintele imparatilor chinezi, abia in timp s-a extins la toate aspectele vietii. Eu am descoperit Fengshui acum vreo 30 de ani, la prima mea sedere in China, odata cu studiile universitare, si de atunci am incercat sa traiesc dupa principii Fengshui. Dar asta nu inseamna ca am trait perfect. De multe ori, chiar avand constiinta locului si a unui fengshui nefavorabil, ne inversunam sa facem lucruri, crezand ca suntem mai tari noi, oamenii, decat forta Pamantului si a Cerului la un loc.
- Simti ca, de cand ai descoperit feng shui, ai un mai bun control al propriului destin?
- Cred ca ti-am raspuns la intrebare anterior...Poti sa stii totul in teorie, ne ramane oricum liberul arbitru si un dram de inconstienta, nu crezi?? Altfel viata nu ar fi funny daca am putea controla totul. In ultimii ani am hotarat sa il las pe Dumnezeu sa aleaga pentru mine, el stie mai bine, e consultantul meu fengshui si vad ca se descurca bine...
- Aplici feng shui in problemele cotidiene, ca sa iti imbunatatesti sanatatea, starea sufleteasca, relatiile, situatia financiara si viata spirituala?
- Incerc sa gandesc intr-un alt mod decat restul oamenilor...era sa spun decat altadata..dar imi dau seama ca mi-a intrat deja in obisnuinta sa imi caut locul benefic in orice incapere in care ma duc pentru o reuniune de afaceri, de exemplu, poztia cea mai avantajoasa la un restaurant, etc, sau cand e vorba de discutii serioase intr-o relatie. Cel putin acum, in discutiile cu sotul, am grija sa am intotdeauna un zid solid in spate, sa am o protectie, cum se spune in termeni fengshui, si , saracul, mereu spune : Nu inteleg de ce iese mereu cum vrei tu!!1
- China este leaganul principiilor fundamentale ale artei feng shui moderne. Ce amintiri te leaga de China?
- Ti-am spus, acolo am descoperit Fengshui, acum 30 de ani si ma intorc intotdeauna cu placere. Acolo l-am cunoscut pe primul meu sot japonez, acolo m-am indragostit si am iubit prima data, dar in afara de asta, cei mai buni prieteni ai mei sunt chinezi, si unul dintre ei este maestrul meu Fengshui. Iar pentru business, China a fost intotdeauna un teritoriu excelent. Inainte de 2002 am avut o companie de cosmetice la Beijing, faceam cosmetice profesionale pentru centrele de frumusete, pe urma am importat in Europa foarte multe echipamente pentru centrele de frumusete si medicale. Acum s-au schimbat oarecum lucrurile, China devine un consumator de produse europene, mentalitatea traditionala s-a schimbat, tinerii sunt deschisi catre alte gusturi, ma refer inclusiv la mancare, deci sunt si alte oportunitati. Oricum, calificarea mea initiala de traducator de limba chineza e de mare ajutor, sunt rapid prietena cu oricine ma aude vorbind chinezeste. Limba chineza fiind atat de dificila si greu de invatat, ai instantaneu respectul total al interlocutorului.
- Ai calatorit mult si calatoresti in continuare. Care sunt tarile in care ai calatorit si in care ti-ar placea sa te stabilesti si de ce?
- Pai de calatorit am calatorit si mai calatoresc, adevarat ca mai putin decat acum 15-20 de ani, de exemplu. Am fost cam peste tot in lume, in anii in care am locuit in Japonia lucram ca manager pentru o firma care se ocupa de comert international, asa am avut ocazia sa calatoresc pe toate continentele. Unde sa ma stabilesc? Simplu, acolo unde imi este inima, iar cum acum inima este in Elvetia, uite ca mi-am urmat sotul in Elvetia.
- Ai in casa multe obiecte feng shui? Ce anume si unde le-ai pozitionat?
- Un lucru care a contribuit la apropierea noastra a fost si faptul ca aveam aproximativ un stil comun. Toate obiectele pe care eu le-am adus in noua casa s-au potrivit de minune cu cele deja existente. A fost si este un perfect Merge (pe englezeste, stii emisiunea aceea, in care el si ea se casatoresc si in lipsa lor echipa trebuie sa imbine lucrurile celor doi si trebuie sa renunte la cate ceva). Noi nu am renuntat la nimic, totul si-a gasit locul perfect. Asa ca avem obiecte din foarte multe tari, dar bine combinate. Nu puteam sa ma despart de papusile mele japoneze, de aceea ele au un loc special, pe un altar alaturi de niste statui ale lui Buddha marinimosul.
- La ce metode feng shui apelezi pentru o dezvoltare armonioasa?
- Acum imi e usor, cu fluviul in fata casei: in fiecare dimineata ies la o plimbare in pas alert pe mal. Mai degraba decat fengshui, este mersul qigong , in care esti constient de respiratia ta, de modul in care te misti, ai mai multa grija la ceea ce iti spune corpul tau...De altfel, daca am avea urechi sa ne auzim organismul de fiecare data cand ne cere ajutorul, si nu am inchide ochii peste excese si tentatii, am fi intr-o stare de bine permanent. Din pacate, nu mai avem timp sa ascultam si sa ne ascultam cu adevarat.
- Ce proiecte ai pentru perioada urmatoare?
- Din iulie am fost aleasa Vicepresedinte al Asociatiei Internationale a Consultantilor de Imagine , responsabila de departamentul Educatie, de aceea proiectele mele viitoare sunt mai ales pentru o serie de cursuri la nivel european, pentru consultantii de imagine si de evenimente internationale. Numai bine, cu mutarea mea, sunt mai aproape de Paris, unde se va desfasura Congresul Asociatiei.
- Stiu ca urmezi de cateva luni niste cursuri, peste hotare. Da-mi mai multe detalii in acest sens.
- Nu poti sa ii inveti pe altii, daca nu esti curios sa inveti tu permanent. In ultimul an am urmat cursurile IKC; International Kinesiology College, in specialitatea kinesiologie. Poti sa chemi asta tot un fel de fengshui, e o metoda de medicina traditionala chineza combinata cu tehnici de etiomedicina, medicina care trateaza emotionalul, cauzele afectiunilor noastre. Dar despre asta se poate vorbi o zi intreaga, asa ca o lasam pe data viitoare...