Dan Silaghi din Baia Mare este pasionat de cristale de multi ani. Acesta a participat recent la targul de cristale si bijuterii de cristale "Vara Cristalelor" organizat in curtea Muzeului National de Geologie.


- Cu ce noutati ai venit la targul de cristale si bijuterii de cristale "Vara Cristalelor"?
- Am adus o multime de noutati, dar cele mai cautate sunt geodele de Brazilia, iar geodele de Uruguay sunt foarte rare si atunci cunoscatorii sunt interesati de ele.
- Cat costa geodele de ametist de Uruguay?
- Un kilogram de geode de ametist de Uruguay costa intre 15 0 80 de euro. Cele de Brazilia costa intre 3 - 12 euro pe kg.
- Printre exponatele tale, ce piesa mai prezinta interes?
- Am adus cuart rutil (insemnand intruziuni de titan), coliere din perle de cultura de Mallorca, Spania - intre 80 - 100 RON, pandante din argint cu swarovski - intre 40 - 100 RON, bratari din argint (aduse din Italia). Au mai prezentat interes si: smaraldul brut ce costa incepand de la 80 de euro pe kg, sferele de rubin - la 100 RON, bratarile din pietre - la 8 RON si cerceii din ambra naturala - la 80 RON.
- Ce parere ti-a lasat aceasta editie?
- Targul acesta m-a surprins foarte mult. Vindeam chestii marunte la sfarsit de saptamana si pietre scumpe in cursul saptamanii.
- Stiu ca ai participat la o expozitie de cristale organizata in Franta, la sfarsitul lunii iunie. Ce impresie ti-a lasat? Sunt francezii mai interesati de cristale decat romanii?
- Expozitia din Franta este a doua ca marime mondiala si a cuprins aproximativ 900 de expozanti. Erau expozanti care aveau pana la 120 de metri patrati. Astia erau americanii! Au investit foarte mult si au strans multe pietre din toata America de Sud.
- Tu cu ce ai participat?
- Am adus cateva piese de efect si ceva bijuterii. Am fost 900 de expozanti pe 15 km patrati. Expozitia s-a desfasurat intr-un orasel mic (fost minier). Acolo au fost cei care au dorit sa se aprovizioneze. Expozitia a durat patru zile, dar toata lumea a stat o saptamana acolo.
- La asemenea expozitii se poate si negocia.
- Da, asa este. Cel mai bine negociezi cu indienii si cel mai prost cu chinezii (cu ei nu prea poti negocia). Acolo, multi expozanti vin cu camioane si tot acolo gasesti de la cristale, care au preturi mici, pana la diamante, care au preturi mari.
- Te-a impresionat vreun cristal la expozitia dim Franta?
- Da, sigur ca da! Am vazut un tanzanit care avea 7 mm, 6 karate si costa 12.000 de euro. Targul acesta m-a surprins foarte mult. Vindeam chestii marunte la sfarsit de saptamana si pietre scumpe in cursul saptamanii.