Pusa Hack, proprietara brandului Exotique in Romania, este pasionata de Orientul indepartat si de obiectele de mobilier vechi pe care le achizitioneaza din calatoriile sale pe care le face impreuna cu sotul ei, Andrew. Imaginea brandului Exotique in Romania este creatorul de moda Catalin Botezatu, care si-a achizitionat recent de aici un soldat chinez.
Cele mai scumpe obiecte de mobilier achizitionate de Pusa Hack au fost paturile matrimoniale.
Pusa Hack este casatorita cu Andrew si impreuna au doua fiice, Emily, de 20 de ani, si Jennifer, de 14 ani, alaturi de care calatoreste in Orient de cele mai multe ori.


- Calatoriti foarte mult in Orient. Ce locuri v-au impresionat si de ce?
- Tot Orientul este impresionant, cateodata dificil, complex, obositor, periculos. Prima data nu am inteles si nici nu am placut China. Nu i-am crezut pe prietenii mei din Dubai care mi-au spus ca e adictiva, ca devii dependent, ca vrei inapoi si nu stii de ce. La fel si India, care te trage inapoi. Multitudinea de culori, amestecul de arome, mirosuri, varietatea textilelor sau varietatea culinara - sutele (500) de condimente, cu mirosul, cu aroma si calitatea specifica. Fiecare loc din Orient mi-a placut, fiecare are farmecul lui. Nu-ti inchipui ca Orientul e o chestie de lux! E praf, e zgomot, sunt boli. Trebuie sa-ti iei precautii cand mergi in aceste tari. Cu cat patrunzi in satele din diverse tari cu atat nu se vorbeste deloc engleza, iar confortul e zero.
A calatori pe raul Yangtze a fost una dintre cele mai impresionante calatorii. Cu o ambarcatiune gen barca, cu trenurile locale, noaptea, la "cuseta".
- Ati fost tentata sa ramaneti pana acum in Orient? In care dintre tari?
- Oriunde merg as vrea sa raman, sa imi cumpar o casuta, un locsor. Preturile sunt foarte mici acolo, locurile splendide, intretinerea ar costa nimic. As alege mai ales Thailanda, in nord, nu la mare. Acolo o vila cu patru dormitoare la etaj, intr-un mic parc rezidential sic, costa 80.000 de dolari. Indonezia, Bali ar fi pe locul doi in topul preferintelor. Ideea e ca in toate tarile astea nu prea poti sa detii pamant.
- Tineti cont de regulile feng-shui de amenajare a casei?
- Intotdeauna tin cont de regulile Feng-Shui, cele de baza, culorile peretilor, pozitia usii, pozitia paturilor si de punctele cardinale.
- Ati fost si in China. Cum sunt oamenii de acolo? Ce piesa de mobilier v-a atras atentia in China?
- Am stat in China, am dormit in camera de hotel imbracata, pentru ca nu erau conditii. La tara, in China, nu exista toalete! Dar, cu toate acestea, am revenit in aceasta tara.
- Relatia dintre Romania - China este foarte apropiata. V-ati facut prieteni printre chinezi?
- Toti oamenii din Orient sunt amabili sunt veseli. Chinezii de prin orasele sunt foarte naturali. Da, mi-am facut prieteni printre chinezi. Dar nu numai printre ei, ci si in Dubai. Acolo am cunoscut doi oameni care au un business legat de mobilier: piese chinezesti, vietnameze si thailandeze. Ea e de origine grecoaica, o cheama Fanny, iar el este englez - il cheama Brian. Au mai multa experienta si au inceput cu mult inaintea noastra sa colectioneze obiecte de mobilier vechi si sa le vanda. Primul drum in China l-am facut impreuna cu ei, in urma cu sase ani. Fanny si Brian mi-au spus atunci: "O sa vrei sa te intorci!" Si au avut dreptate, pentru ca devii dependent de adrenalina pe care ti-o creeaza China. Este ca o cascada de trairi. E o alta traire acolo decat in Romania. Ideea e ca vrei sa te reintorci. Leg prietenii usor cu oamenii, pentru ca am fost in atatea tari. Stiu sa ma adaptez modului de viata al lor.
- Care a fost cea mai scumpa piesa de mobilier pe care ati achizitionat-o si de unde?
- Cea mai scumpa piesa de mobilier: patru paturi matrimoniale. Unul l-a luat Catalin Botezatu; unul l-a luat doamna Zoe Stratulat (medic acupunctura), impatimita dupa obiectele de colectie si i l-a facut cadou fiicei sale, si ea mare iubitoare a artei orientale; unul l-a luat actorul Ion Haiduc si al patrulea a fost achizitionat de o ducesa - a fost transportat in Palma de Mallorca, in Spania. Aceste paturi sunt pe cale de disparitie, sunt extrem de rare, preturile au crescut extrem de mult la achizitie. La fel de importante sunt portile indiene care sunt scoase din case mari. Cand se darama o casa aceste porti sunt scoase si usor reconditionate.
Portile matrimoniale erau elemente decorative prin excelenta, intr-o locuinta chinezeasca. Din cauza nivelului educational scazut, paturile erau cele care ofereau importanta unei familii, prin designul si sculptura lor. Acestea dateaza de la sfarsitul dinastiei Qing (1664 - 1911). Asemenea piese au fost deteriorate sau distruse in timpul revolutiei culturale, considerate relicve ale trecutului imperial. Prin urmare, fiind extrem de rare, sunt foarte cautate de catre colectionari.
Pe departe cele mai spectaculoase obiecte decorative indiene sunt portile si ferestrele traditionale. Materialul de baza al acestora este lemnul de shesham, o esenta dura si grea ce le confera un pronuntat aspect rustic. Unicate, sculptate cu motive tribale sau florale, uneori pictate, aceste piese sunt salvate si reconditionate din foste temple sau palate, fiecare avand o istorie a sa. Decupate din lunga si complicata istorie a Indiei, aceste porti sunt marturia maiestriei artizanilor indieni. Aceasta poarta (arcada) este o piesa rara. Reconditionata dintr-un palat indian, ea are o vechime cuprinsa intre 150 - 200 de ani.
Sunt aduse si coloane, usi din aceste case foarte mari, care au o vechime intre 150 - 200 de ani.
- Ce pasiuni aveti, in afara de cea pentru obiectele de mobilier?
- Dupa ce ai trecut prin viata si ai acumulat material incepi sa te gandesti la spirit, la ce esti tu, la relatia cu Universul, la ce mananci astfel incat sa fii intr-o relatie buna cu tot ce te inconjoara, incepi sa-ti stabilesti prioritatile pentru urmatoarea perioada, esti inclinat mai mult spre cunoastere. Sunt pasionata de budhism si de yoga. Mananc ayurveda si sunt intr-o relatie buna cu Universul. Cand ma duc in India, Indonezia sau Thailanda imi rezerv timp pentru mine, pentru a intra in legatura cu practicantii de yoga si de reiki. Acestea iti confera o relatie buna cu Universul si cu sinele si te conecteaza la sursa de energie a Universului. Vrei acea liniste si impacare cu tine.
- Aveti doua fiice. Cat de des le vedeti si ce preocupari comune aveti?
- Da, am doua fiice: pe Emily, de 20 de ani, care este in anul III la Facultatea de Economie - Management (in Franta), si pe Jennifer, de 14 ani, care este la boarding school, in zona Kent din Anglia. Si eu si sotul meu le vedem destul de des, pentru ca au multe vacante.
- Cum l-ati cunoscut pe sotul dvs., Andrew?
- Pe sotul meu, Andrew, l-am cunoscut in urma cu 21 de ani, la Bucuresti, cand venea aici in interes de serviciu.
- V-a atras la el aceeasi pasiune comuna?
- La acea vreme nu aveam acea pasiune pentru Orient. Business-ul nu exista la acea vreme.
- Pasiunea pentru obiecte este scumpa?
- Pasiunea pentru obiecte e mai ieftina decat pasiunea pentru genti de brand, bijuterii sau pantofi de firma. Decat sa-ti iei o geanta de firma cu 5.000 de euro mai bine cumperi obiecte de mobilier care au o cu totul alta valoare.
- Ce vedete din lumea politicii, a show-biz-ului si a sportului achizitioneaza piese de mobilier de la Exotique?
- Sunt multe vedete din diverse domenii, care cumpara obiecte de mobilier de la Exotique. Este vorba despre vedete din lumea politicii precum: Mircea Cinteza (fostul ministru al Sanatatii), Corneliu Vadim Tudor (a luat un pat), Piedone (a cumparat masa si scaune), Victor Ponta, presedintele PSD, (a luat un fotoliu de birou si o scara pentru biblioteca). Se vede ca Victor Ponta este un om cult si deosebit. Tot de la noi achizitioneaza obiecte de mobilier si nu numai scriitorul Mircea Dinescu. Acesta vine impreuna cu cei trei copii ai sai si cu sotia si cumpara obiecte vechi pentru ca ii plac, ca vibreaza si ca ii spun ceva.
Au venit la Exotique si vedete din show-biz: Andreea Marin (a luat obiecte pentru casa din zona Campinei), Andreea Banica (a luat mobilier pentru dormitoare plus tot felul de rafturi, canapele, fotolii), Mihaela Radulescu (a luat rafturi si accesorii, casete din piele pictata), Virgil Iantu (a luat canapele din zambila de apa), Andreea Mantea, Mihaela Tatu, Alessandra Stoicescu, Mihai Gainusa, Luminita Anghel (si-a mobilat casa de la noi), Daniela Condurache, Gianina Corondan, Madalina Manole, Dan Negru, Clara Rotescu, Cristina Herea, Urania, Gabriela Vranceanu Firea, Catalin Botezatu, Oana Turcu si Cristian Brancu, Ana Maria Prodan, Mihaela Borcea, Doina Levintza, Corina Voicu, Catalin Maruta, actorul Ion Haiduc si omul de afaceri Cristian Tantareanu. De asemenea, vin si vedete din lumea sportului: Marcel Puscas, Cristian Tolontan, Ion Oncescu, Florin Segarceanu, Mircea Iorgulescu si Vicentiu Iorgulescu.
- In afara faptului ca oamenii pot cumpara de la dvs. obiecte de mobilier, gasesc in magazin si sfaturi de design interior?
- Da, sigur ca da! Noi ii sfatuim, ii incurajam, avem multe cataloage din care isi pot alege ce vor.
- Sunteti buna prietena cu creatorul de moda Catalin Botezatu, care este imaginea magazinului Exotique. Ce si-a achizitionat Catalin in ultima vreme in materie de mobilier?
- Catalin Botezatu si-a luat de la noi o multime de obiecte. Ultima piesa pe care a achizitionat-o de la Exotique a fost un soldat chinez pe care si l-a pus in casa. Soldatul chinez e ultima descoperire facuta in urma cu trei decenii. Alte obiecte pe care Catalin le-a achizitionat au fost: un pat matrimonial chinezesc si un dulap chinezesc extrem de vechi.
Cand primul imparat al Chinei unite, Qin Shi Huangdi, a simtit ca i se apropie sfarsitul, a decretat sa fie inmormantat intr-o piramida si ca mormantul sau va fi protejat de o armata nemuritoare de soldati de teracota.