Doi tineri salajeni sunt cercetati in stare de libertate, de catre politistii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog al IPJ Salaj, pentru punerea in circulatie a unor bancnote falsificate, infractiune care se pedepseste cu inchisoare cuprinsa intre 3 si 12 ani.
In urma investigatiilor efectuate de catre politisti s-a constatat ca, in luna iulie a acestui an, S. S., de 22 de ani, din Simleu Silvaniei, student la o facultate din Cluj Napoca, a vandut un telefon mobil prin intermediul unui anunt de mica publicitate, aparut intr-un ziar regional. Cumparatorul a platit telefonul cu suma de 200 euro, in patru bancnote a cate 50 de euro. Intentionand sa schimbe o bancnota de 50 de euro, tanarul a apelat la o casa de schimb valutar din Cluj Napoca, unde functionara i-a spus ca bancnota este falsa si ca va anunta politia, insa S.S. a rugat-o sa nu-i faca probleme si sa-i restituie bancnota si buletinul de identitate.
In 11 august, S.S. s-a intors acasa, in Simleu, cu bancnotele false si l-a contactat pe B. I., 20 de ani, un prieten, caruia i-a spus ca a cumparat din Italia, contra sumei de 80 de euro, patru bancnote false a cate 50 de euro, pe care vrea sa le vanda. O bancnota care avea coltul rupt a ramas la S.S., iar celalalte au fost preluate de catre B.I., care i-a dat un avans de 600.000 lei, urmand ca restul, adica cate 20 de euro de bancnota, sa-i dea in momentul in care va reusi sa schimbe valuta falsa. B. I. a reusit sa vanda doua bancnote false unei alte persoane, care se afla pe terasa unui bar din oras, iar bancnotele au ajuns, in cele din urma, la o casa de schimb valutar din Simleu, unde s-a constatat ca erau false, iar functionarii casei de schimb au sesizat politia.
Politia Salaj doreste sa traga un semnal de alarma in privinta circulatiei valutei false, valuta primita pe orice cale trebuind a fi verificata riguros. "Atragem atentia ca, potrivit normelor Bancii Nationale a Romaniei, operatiunile de schimb valutar se realizeaza doar in locuri autorizate", a precizat sinsp. Tincuta Dumuta, purtator de cuvant IPJ Salaj.