Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va contribui la constituirea capitalului social initial al Fondului “Proprietatea“ cu actiuni detinute la peste 80 de societati comerciale rentabile din portofoliul sau, printre care se numara Societatea Nationala de Petrol si Gaze Petrogaz Bucuresti SA, SC World Trade Center SA, SC Alro Slatina SA. SC Otelinox SA Targoviste, SC Centrofarm SA Bucuresti. Totodata, la Fondul “Proprietatea“ se vor vira sumele rezultate din vanzarea catre un investitor strategic a 4% din actiunile Bancii Comerciale Romane.
Printre competentele AVAS, conform proiectului de lege privind regimul de stabilire si plata despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, se numara si inaintarea de propuneri de masuri reparatorii impreuna cu notificari si actele aferente prevazute de Legea nr. 10/2001 Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, in vederea analizarii si stabilirii cuantumului final al despagubirilor.
AVAS este una dintre institutiile care au competente in ceea ce priveste acordarea de masuri reparatorii, in baza proiectului de lege inclus in pachetul de legi pentru reglementarea juridica a proprietatii si reforma in justitie. Prin aceasta lege se infiinteaza Fondul “Proprietatea“, un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, constituit sub forma unei societati de investitii financiare, al carui scop este asigurarea sumelor necesare acordarii de despagubiri pentru fostii proprietari.
Fondul va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de stat, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite.