Razboiul” schimbarii etichetelor cu preturi a inceput deja in multe din magazinele satmarene. Zerourile din coada leului au inceput sa dispara peste noapte, iar cumparatorii sa vada preturi mai mici in fata ochilor. Aceasta pentru ca multi dintre comercianti nu au asteptat data limita pentru a incepe sa afiseze costurile in lei grei. Obligativitatea afisarii preturilor in lei vechi si in lei noi intra in vigoare de Martisor. Conform legii, intre 1 martie si 30 iunie toti comerciantii, prestatorii de servicii si furnizorii de utilitati trebuie sa practice dublul afisaj al preturilor. Cei care nu vor respecta aceste prevederi risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 10 milioane si 30 milioane de lei vechi. Sanctiunea este valabila incepind de la simpli vinzatori de martisoare, pina la cele mai mari magazine.

Dublul afisaj al preturilor - bataie de cap atit pentru comercianti cit si pentru clienti

Majoritatea magazinelor au inceput sa afiseze preturile atit in lei vechi, cit si noi. Produsele alimentare, cosmeticele, bijuteriile, electrocasnicele sau telefoanele mobile au inceput deja sa aiba preturi mai mici cu patru zerouri. Surprinzator este ca multi comercianti din piete si chiar cei care vind fructe sau cosmetice au pus preturile in lei noi. Bijuteriile, librariile si supermarket-urile vor avea cel mai mult de munca, in acest prim pas al denominarii monedei nationale, iar noaptea de 28 februarie va fi una foarte lunga. Responsabilii magazinelor vor trebui sa faca etichete noi pentru miile de produse pe care le au spre vinzare. "Nu am reusit inca sa facem etichete pentru toate produsele. Sper sa reusim pina pe 28 februarie. Clientii se uita nedumeriti la cele doua variante de preturi.”

Cumparatorii se tem de cresterea preturilor

Unul din efectele negative ale introducerii leului greu, de care se tem toti cumparatorii de rind, este cresterea preturilor. Multi spun ca agentii economici vor profita de schimbare pentru a rotunji sumele la care vind produsele, pentru a obtine un profit in plus. Un produs care acum costa 95.000 lei ar trebui sa coste, dupa denominare, 9 lei si 50 de bani, insa, cu siguranta, va exista tentatia de a rotunji pretul la 10 lei. Situatia ideala pentru cumparatori, dar si pentru BNR, ar fi ca dublul afisaj al preturilor sa nu fie un prilej pentru rotunjiri in sus ale valorii marfurilor. Pentru a evita "umflarea” costurilor de catre comerciantii mai lacomi, BNR sfatuieste clientii sa fie atenti si sa compare preturile. Reprezentantii bancii centrale spun ca sanctiunea pentru astfel de agenti economici ar putea veni din partea clientelei. Cei care vor incerca sa majoreze preturile vor miza pe un singur lucru, pe uitare, insa aceasta tentatie poate fi combatuta. Unii cumparatori afirma insa ca afaceristii vor profita de denominare abia la prima scumpire anuntata la nivel national, pentru ca cetatenii sa nu-si dea seama de rotunjirea preturilor.Oficialii BNR au afirmat de curind ca denominarea monedei nationale, prin taierea a patru zerouri din coada leului, nu se va amina, iar banca centrala nu va accepta intirzieri de reglementare care sa ingreuneze acest proces.