Investitorii romani, care dezvolta proiectul de apartamente pasive LOFT Green Apartments in Mogosoaia, anunta ca vor vinde in luna decembrie apartamente care nu vor avea facturi la utilitați. Astfel, costurile cu apa calda, caldura, racirea si curentul electric vor fi suportate timp de doi ani de zile de catre dezvoltator.
Practic toți cei care vor semna un antecontract luna aceasta pentru achiziția unei locuințe in ansamblul LOFT Green Apartments vor fi scutiți de plata facturilor, aceasta fiind o premiera pe piața de profil din Romania. Iar dupa cei doi ani de zile in care locatarii nu vor plati nimic, costurile pentru apa calda, caldura si racirea locuințelor sunt diminuate cu 80% fata de un apartament vechi datorita pompelor geotermice pe care aceste locuințe le folosesc.
Avantajul principal al apartamentelor pasive il constituie costurile reduse pentru apa calda, caldura si racirea apartamentelor. Apartamentele noastre sunt izolate foarte bine pentru a reduce pierderile de caldura. De exemplu, la proiectul nostru de case pasive Ecovillas, locatarii platesc in lunile de iarna in jur de 100 de lei pentru incalzire si apa calda” (Gabriel Focseneanu - investitor LOFT Green Apartments)
LOFT green apartaments este primul ansamblu de apartamente pasive lansat pe piata imobiliara din Romania, care ofera un stil de a trai viitorilor locatari prin felul in care este construit. Apartamentele utilizeaza energia regenerabila, iar incalzirea se face cu ajutorul pompelor geotermale, montate sub pamant.
Pompele geotermale funcționeaza dupa acelasi principiu ca al frigiderelor. Practic, ele capteaza caldura din pamant, care este constanta pe tot parcursul anului, si o aduc in apartamente cu ajutorul unui lichid ce parcurge un circuit inchis.
Din acest punct de vedere, eficiența sistemului este de reprezentata de raportul 5:1, se produc cu ajutorul unui kilowat de energie electrica 5 kilowați termici.

Cum funcționeaza pompele termice

Temperatura pamantului e constanta pe toata perioada anului, iar pompa de caldura recupereaza necesarul de caldura al locuinței cu ajutorul unui lichid ce parcurge un circuit inchis aflat la adancime, iar cu ajutorul unui schimbator de caldura transfera caldura obținuta in incalzirea din pardoseala.
In felul acesta, in perioada rece se recupereaza caldura, iar in perioada calda a anului racoarea. Spre deosebire de modul de incalzire convențional care utilizeaza energie electrica, gaz sau combustibil solid pentru a genera caldura, pompa de caldura geotermica utilizeaza cu mult mai putina energie, deoarece aceasta doar face un transfer de caldura deja existent in so.
In felul acesta, cu 1KW de energie electrica se produc 5KW de energie termica.
Cei trei constructori romani, care au dezvoltat si proiectul de case pasive Ecovillas, au adus in Romania acest sistem din tarile scandinave pentru o mai buna eficiența energetica si costuri reduse.
In total, la Mogosoaia, vor fi construite trei blocuri cu 154 de apartamente, prima faza a proiectului va fi finalizata in mai 2019 - 44 de apartamente stil boutique, cu design unic. LOFT Green Apartments este un proiect rezidențial in valoare de 10 milioane de euro.
Dezvoltatorul Ecovillas este la a doua dezvoltare imobiliara in Romania, primul proiect fiind demarat in anul 2014, in sectorul 5, unde au ridicat 32 de case pasive. Proiectul caselor pasive Ecovillas s-a vandut in totalitate in anul 2016, iar de atunci valoarea acestora a urcat cu 35% la suta pana in prezent.