Celor mai in varsta, obisnuiti cu o presa sobra, le recomandam Revista UZP. Este vorba de presa profesionista, asa cum spune si titulatura acestei bresle: Uniunea Ziaristilor Profesionisti. Puteti citi in continuare o prezentare a numarului 11 al revistei UZP.

xxx

Revista UZP si-a obisnuit cititorii cu un continut dens, aplicat, care reflecta pe deplin problematica presei si a organizatiei. Numarul 11 al publicatiei nu face exceptie. De la pilonii jurnalismului care continua din ieri spre maine pana la prezentul viu si pulsand al breslei, UZPR este in plina actiune si revista Uniunii ii prezinta suflul profesional in obisnuitele conditii grafice remarcabile.
Editorialul semnat de presedintele Doru Dinu Glavan puncteaza apropiata aniversare a unui secol de existenta a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.
- Astazi, la aproape un secol de la infiintare, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania are spre ce privi in urma si, de asemenea, toate motivele sa priveasca inainte. Capabila sa atraga tineri jurnalisti, dar si sa-i tina aproape pe cei care ii dau esenta si valoarea, sa gestioneze o problematica extrem de complexa a situatiei presei in era internetului sau sa stea alaturi de entitati de inalta tinuta ale culturii si mediului academic, UZPR continua, la scara mileniului trei, marele principiu al parintilor fondatori - profesionalizarea prin creatia publicistica de mare tinuta”. Aceste repere fixe ale gazetariei romanesti sunt detaliate cu fiecare intoarcere de pagina. Gala Premiilor Uniunii pe anul 2017 si Premiile Eminescu, ziaristul au fost, fara indoiala, evenimente reprezentative pentru parcursul breslei si locul sau in societate. Jurnalisti din toate domeniile presei, personalitati remarcabile, din toate generatiile, ale condeiului, au primit distinctiile UZPR, menite sa puna in evidenta o conexiune intre trecutul, prezentul si viitorul jurnalismului romanesc.
La rolul presei in societatea actuala romaneasca se refera si seria de parteneriate pe care UZP le deruleaza cu numeroase institutii de cultura si manifestari de anvergura, toate acestea reflectate in paginile Revistei UZP nr. 11. Nu lipseste din bogatul sumar rubrica Reflexii, unde se exprima liber, asa cum se cuvine unei bresle cu profesionisti ai liberei exprimari, un jurnalist consacrat si un tanar aspirant la aceasta complexa profesie. De asemenea, foarte bine aspectate sunt interviurile, deopotriva interne, cu personalitati ale presei romanesti, si internationale, cu gazetari si scriitori care puncteaza eterna si fascinanta legatura dintre literatura si presa, ambele emanatii ale aceleiasi nobile vocatii a scrisului.
De asemenea, la rubrica Din interviurile de altadata ale lui Carol Roman este publicat un portret al marelui gazetar care a fost George Ivascu. Imaginea sa profesionala, vie si sensibila, transcede timpurile si modele din gazetarie. Nimeni si nimic nu va putea intina memoria acestui mare ziarist, intelectual de certa valoare, fauritor de presa moderna, conchide autorul.
Sunt prezente in paginile publicatiei, intr-un grupaj relevant, prezentari ale unor ziare si reviste din Romania si de peste hotare care anima spiritul romanesc, care dau culoare si valoare unei plaje publicistice care cere tot mai mult efort in era internetului si a lecturii in viteza.
Unul dintre cele mai profunde articole ale Revistei UZP nr. 11 este cel care reflecta pe larg contributia ziaristilor unionisti la implinirea visului secular de unire a tuturor romanilor intr-un singur stat. Stand sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918, seria de texte dedicate acestui eveniment astral din istoria Romaniei poarta semnaturi de calibru - Emil Simandan, Stefan Mitroi, Miron Manega, Alexandru Cetateanu, Dan Dulciu, Theodor Damian.
- Singura ratiune de a fi a acestui stat, pentru noi, este nationalitatea lui romaneasca, scria candva inegalabilul Eminescu si nimeni nu a cutezat, in 100 de ani de la momentul fast pentru care marele poet a luptat neincetat, sa conteste credinta inegalabilului Eminescu.
Din acelasi fast areal se detaseaza initiativa 100 de carti pentru Marea Unire. Revista Vatra veche, initiata si condusa de Nicolae Baciut, si-a propus acest proiect indraznet, original, cu incarcatura simbolica: realizarea unei colectii de 100 de carti semnate de autori mureseni, pentru cei 100 de ani, cati marcam in 2018 de la Unirea cea mare.
Ca platforma a jurnalismului profesionist, UZPR nu putea sa ramana impasibila la momentul 10 august 2018 si mai ales la consecintele actiunilor autoritatilor asupra jurnalistilor. Un grupaj de texte cu atitudine si unul cu imagini relevante alcatuiesc o parte din luarea de pozitie a institutiei fata de viata Cetatii si de tot ce se petrece in interiorul ei.
Paginile Revistei UZP nr. 11 includ si o reflectare a activitatii Editurii UZP, for dedicat breslei, unde isi gaseste locul binemeritat creatia jurnalistica profesionista, de top, de anvergura si insemnatate pentru societate.

Sursa: uzp.org.ro