MAGAZIN: Nasterea unui proiect militar OZN (Autor: DAN D. FARCAS)In articolul de saptamana trecuta am prezentat emotia produsa de aparitia, pe 16 decembrie 2017, in prestigiosul The New York Times, a stirii despre faptul ca Pentagonul a cheltuit, intre 2008 si 2012, 22 de milioane de dolari pentru Proiectul de identificare a amenintarilor aviatice avansate (AATIP), de fapt un proiect vizand fenomenul OZN. Cu aceasta ocazie a iesit la iveala si istoria nasterii acestui proiect, istorie care merita sa fie relatata. Ea a fost dezvaluita publicului, pentru prima data, de Politico si de New York Times, in rapoarte aproape simultane. Proiectul, care nu fusese clasificat, dar era cunoscut doar unui numar extrem de limitat de oficialitati, a fost, la origine, creatia liderului majoritar al Senatului, Harry Reid, democrat de Nevada. Interesul acestuia in OZN-uri dateaza cel putin din 1989, cand se stie ca faimosul reporter din Las Vegas George Knapp a purtat discutii cu el pe aceasta tema. In anii care au urmat, Reid a adunat, pe acest subiect, multe informatii, s-a intalnit cu oameni de stiinta, ofiteri de informatii si alti experti. Intre acestia merita mentionat fostul senator de Ohio si astronaut John Glenn, mort in 2016, care era convins ca guvernul federal ar trebui sa ia in serios studiul OZN-urilor. In urma unor intalniri infricosatoare dintre militarii americani si obiectele aeriene necunoscute, decenii de-a randul, a existat un interes crescand pentru acest fenomen, inclusiv la Agentia de Informatii a Apararii, ai carei analisti erau ingrijorati ca aparitiile ar putea fi sisteme foarte avansate realizate de rusi sau chinezi. In acest context, Reid, care, la vremea aceea, era liderul majoritatii din Senat, a fost abordat de un ofiter de informatii, care i-a spus ca tema ar merita un studiu mai detaliat.

Bani pentru extraterestri

Convins de utilitatea studiului, Reid s-a intalnit, in 2007, intr-o sala securizata din Capitoliul S.U.A., cu senatorii Daniel Inouye, democrat din Hawaii, pe atunci presedinte puternicului Comitet al creditelor, precum si cu Ted Stevens, un republican din Alaska, doi veterani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, care erau si ei ingrijorati de implicatiile potentiale de securitate nationala ale fenomenului OZN. Ambii erau membri de varf ai unei subcomisii pentru cheltuieli pentru aparare si ambii sunt in prezent decedati. Toti trei au decis atunci sa sprijine autorizarea finantarii unui studiu secret si profund al fenomenului OZN. Niciunul dintre senatori nu dorea o dezbatere publica privind finantarea proiectului, asa ca acesta a fost inclus in bugetul Pentagonului pentru proiecte clasificate. Senatorul Ted Stevens fusese pilot in fortele aeriene, zburand in misiuni de transport in China, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. El i-a povestit lui Reid ca, in unul dintre aceste zboruri, a fost urmarit, pe mai multi kilometri, de o aeronava ciudata, de origine necunoscuta si ca astepta de mult timp o asemenea investigatie. Reid l-a citat, spunand:
- Am zburat si era un obiect de langa mine, nu puteam sa scap de el, am incetinit, el era acolo, am urcat, era acolo, coboram, era acolo. Si nu se vedea nimic pe radar.
In bugetele anuale, de 600 miliarde de dolari, ale Departamentului Apararii, cele 22 de milioane de dolari, cheltuite pentru acest proiect, erau aproape imposibil de identificat. Suma este si cam cat a mia parte din bugetul NASA, care, in ansamblu, a fost de aproximativ 18,4 miliarde USD in anul fiscal 2011. O platforma de stiri a mai calculat si faptul ca suma de 22 milioane de dolari pentru proiectul AATIP reprezinta mai putin de 0,004% din bugetul SUA.Mass-media, comentand aceste cheltuieli, a utilizat tot soiul de clisee, de tipul adevarul este acolo, iar unii au facut si greseli flagrante; de pilda, cineva a spus chiar ca Pentagonul a cheltuit cate 22 de milioane de dolari in fiecare an, pe durata oficiala a proiectului (2007-2012) Reid, care s-a retras din Congres in 2017, a declarat intr-un interviu ca este mandru de acest proiect.
- Nu mi-e jena, ori rusine si n-am nicio parere de rau ca am facut acest lucru.Cred ca este unul dintre lucrurile bune pe care le-am realizat in activitatea mea din Congres. Am facut ceva pe care nimeni nu-l facuse inainte.
Asa cum am mai mentionat, primele revelatii publice (neoficiale) privind existenta proiectului au venit intr-o conferinta video difuzata in octombrie 2017 de catre Academia de Arte si Stiinte To the Stars (AAS/TTS), prin declaratiile lui Luis Elizondo, un functionar superior, de cariera, in domeniul informatiilor, care si-a dat demisia din postul sau din Pentagon, la inceputul lunii octombrie 2017, ca sa se alature, in calitate de consultant, echipei private AAS/TTS, deoarece a crezut ca este cel mai bun mod de a continua o munca pe care nu ar fi reusit sa o finalizeze ca angajat guvernamental. Elizondo lucrase 22 de ani in Departamentului Apararii, detinand inalte autorizatii de securitate, a participat la misiuni de contrainformatii secrete si fusese seful proiectului AATIP incepand din 2010. El a lucrat direct pentru secretarul apararii si a fost punctul focal al Pentagonului pentru colectarea de date despre misterioasele intalniri OZN. Cand, in octombrie, Elizondo anuntase public existenta proiectului, stirea a fost in mare parte ignorata de mass-media de varf. Acum lucrurile s-au schimbat, deoarece si Reid, ca si mai multe alte personalitati si-au recunoscut rolul avut in acest efort. Harry Reid a declarat ca interesul sau fata de fenomenul OZN provine de la un vechi prieten al sau, antreprenorul miliardar Robert Bigelow, proprietarul companiei de cercetari aerospatiale Bigelow Aerospace din Las Vegas. Aceasta lucreaza in prezent cu NASA pentru a produce module pentru statiile spatiale. In emisiunea 60 de minute a televiziunii CBS, din luna mai 2017, Bigelow a declarat ca este absolut convins de existenta extraterestrilor si de faptul ca OZN-urile viziteaza Pamantul.

Ranchul secret

La jumatatea anilor '90, Robert Bigelow a cumparat ranchul Skinwalker, o ferma pitoreasca din nord-estul statului Utah, evitata de vecinii sai, nativi americani, si considerata inca demult un centru al vizitelor OZN si al altor fenomene inexplicabile. Intre 1995 si 2004, el si-a trimis pe aceasta proprietate echipa sa de cercetare, numita National Institute for Discovery Science (NIDS), sa studieze zona fermei si Bazinul Uintah din jur. Afirmativ, timp de 10 ani, cercetatorii NIDS au avut intalniri dramatice cu necunoscutul, inclusiv animale mutilate, aeronave misterioase si entitati descarnate.
- Ranchul nu insemna doar OZN-uri. Erau anomalii care se petrec de multi ani, a spus Bigelow intr-un interviu, precizand ca echipa sa NIDS a experimentat peste 100 de intalniri uluitoare, pe care nu au reusit sa le explice.
Bigelow a fost unul dintre cei care l-au informat, in 2007, pe Reid de interesul unor oficiali ai Agentiei de Informatii a Apararii privind un proiect de cercetare al fenomenului OZN. Si se pare ca acest ranch misterios si investigatiile paranormale de acolo au jucat si ele un rol in proiectul Pentagonului. Cand acesta a demarat, oferta castigatoare a venit de la insusi Robert Bigelow. Asa cum a precizat Reid:
- Chiar daca a fost un proiect sigur, am vrut sa ne asiguram ca oamenii nu s-ar putea plange ca este o afacere intre prieteni. Nu, a fost scos la licitatie, fiind postat luni de zile. A oferit cel mai bun cost. A fost dispus sa asigure infrastructura si sa construiasca totul pe cont propriu deoarece ii placea subiectul.
In facilitati sigure, din compania Bigelow Aerospace, in momentul de varf al proiectului lucrau 46 de cercetatori care scriau rapoarte si analizau datele provenite de la armata. Echipe de raspuns rapid erau expediate prompt la locul evenimentelor OZN. Timp de 5 ani, proiectul a primit pentru acest efort un total de 22 de milioane. Nu a fost un castig pentru miliardar. Activitatile efectuate de echipa lui Bigelow in cadrul proiectului AATIP au avut rezultate interesante, pe care le voi prezenta in articolul de saptamana viitoare.