Recent, Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) a aniversat 21 de ani de la infiintare, ocazie cu care a avut loc conferinta de presa privind rezultatele financiare ale asociatiei, precum si proiectele si provocarile legislative cu care organismul de gestiune colectiva se confrunta in prezent.
La 21 de ani, CREDIDAM sarbatoreste varsta maturitatii unei asociatii care si-a asumat sa construiasca fara a se uita prea des in urma si care reuseste sa fie, in continuare, prezenta pe piata romaneasca si internationala, cu reusite privind cresterea constanta a numarului membrilor si sumelor colectate de la utilizatori, repartizate mai departe catre artistii interpreti si executanti. Astazi, avand experienta celor 21 de ani, am ajuns sa dezvoltam un sistem informatic care ne face printre cei mai performanți din lume, fapt confirmat de catre colegii nostri de la Consiliul Societatilor pentru Gestiunea Colectiva a Drepturilor Interpretilor (SCAPR) prin proiectul VRDB2, o metabaza de date comuna a celor peste 80 de organisme de gestiune colectiva din lume, care permite identificarea cu rapiditate a locului unde are loc radiodifuzarea si a organismului de gestiune colectiva (OGC) mandatat sa colecteze pentru respectiva prestație artistica, a declarat Stefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.
67 milioane euro, suma platita artistilor interpreti si executanti de-a lungul timpului.
In cadrul conferinței de presa, Stefan Gheorghiu a facut o scurta trecere in revista asupra rezultatelor financiare obținute de asociatie, de la infiintare si pana in prezent: Doresc sa evidentiez rezultatele eforturilor noastre constante si sa fac cunoscut faptul ca, din 1996 si pana in 2017, CREDIDAM a platit artistilor romani si straini, in total, o suma de aproximativ 67 milioane euro si a achitat impozite si taxe catre stat de circa 29 milioane euro. De asemenea, ne mandrim cu faptul ca, inca de la infiintarea asociatiei, ne aflam intr-o crestere continua a numarului de membri (circa 14.000) si a sumelor repartizate artistilor, fapt observat si in repartitia din iunie 2017, unde am avut o suma repartizata artistilor romani si straini de aproximativ 5,9 milioane euro, fata de penultima repartitie, din decembrie 2016, unde suma a fost de aproximativ 5 milioane euro. La ora actuala avem identificate, pe repartitia din iunie 2017, aproape 90% din informatiile prezente in playliste, ceea ce eficientizeaza sistemul de repartitie.


Noile modificari legislative din domeniu risca sa ii lase pe artisti fara dreptul la remuneratie

Pe langa suma reusitelor asociatiei, Stefan Gheorghiu le-a prezentat invitatilor si provocarile legislative cu care asociatia se confrunta.
In contextul modificarii Legii dreptului de autor si a drepturilor conexe nr. 8/1996, proiect aflat in acest moment la Senat, directorul general al CREDIDAM a atras atentia asupra faptului ca exista posibilitatea ca artistii sa fie deposedați de dreptul la remuneratie si sa ajunga sa fie obligati la cesionarea drepturilor patrimoniale: Este un pas extrem de periculos, deoarece sistemul de gestiune colectiva a fost facut pentru sprijinirea creativitatii, iar creativitatea o are doar autorul si interpretul. In momentul in care dispare sintagma artist interpret oricine care intra in posesia acestor drepturi devine titular de drepturi. Si atunci, pe termen mediu - lung se va ajunge la desființarea drepturilor de proprietate intelectuala, a adaugat Stefan Gheorghiu.