ECONOMICA.net informeaza: Unda de soc provocata de Brexit a ajuns si pe Wall Street. Fed este gata sa furnizeze lichiditati in caz de presiuni pe piata. Expertii din City-ul londonez preconizeaza o scadere a dobanzii in Marea Britanie si o crestere a inflatiei. Europa pierde 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursiera, dupa Brexit. Leul se depreciaza, mai putin fata de euro, dar puternic fata de dolar. BNR a intervenit sa sustina cursul
Bursa de la New York a deschis sedinta de vineri in scadere, indicele Dow Jones pierzand peste 500 de puncte, dupa ce populatia Marii Britanii a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, transmite Reuters. In primele minute de la debutul tranzactiilor pe Wall Street, indicele Dow Jones inregistra o scadere de 2,99%, in timp ce indicele Nasdaq afisa o scadere de 3,62%, iar indicele S&P 500, preferat de multi investitori, inregistra o scadere de 2,6%.
La momentul deschiderii burselor pe Wall Street, bursa de la Paris afisa o scadere de 7,5%, cea de la Frankfurt una de aproape 7%, iar cea de la Londra o scadere de aproape 4%.
La fel ca si in Europa, actiunile bancilor au fost cele mai afectate. Actiunile Citigroup au pierdut 7,4%, in timp ce titlurile Bank of America , JPMorgan si Goldman Sachs au inregistrat pierderi cuprinse intre 4 si 5%, in conditiile in care marile banci americane au operatiuni semnificative la Londra.
Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a anuntat vineri ca liniile sale de swap cu alte banci centrale sunt deschise si ca este gata sa ofere lichiditati in dolari institutiilor financiare straine, pentru a calma volatilitatea de pe pietele financiare dupa votul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, informeaza Dow Jones Business News.
Intr-un comunicat de presa, Fed subliniaza ca monitorizeaza cu atentie evolutiile de pe pietele financiare globale, in cooperare cu alte banci centrale. In plus, liniile swap vor ramane deschise atata timp cat va fi nevoie pentru a raspunde presiunilor de pe pietele de finantare mondiale, care ar putea avea implicatii negative pentru economia americana, precizeaza Fed.
Mecanismele de tip swap permit bancilor centrale straine sa imprumute dolari de la Fed utilizand propriile lor monede drept garantie pentru a putea oferi lichiditate institutiilor financiare domestice. Astfel de mecanisme au fost utilizate frecvent in timpul crizei financiare, ajutand la transferul a sute de miliarde de dolari la nivel global. Cu toate acestea, in ultima perioada bancile centrale nu au mai recurs la aceste instrumente. Doar sase milioane de dolari au fost transferate prin liniile swap in saptamana care s-a incheiat la data de 15 iunie.
- Expertii din City-ul londonez (district financiar) au estimat vineri o scadere a dobanzii de referinta in Marea Britanie, aflata in prezent la minimul istoric de 0,5 %, precum si o crestere a inflatiei, ca urmare a Brexitului, relateaza agentia EFE.
Intr-un comunicat, analistul bancii americane de investitii JP Morgan, Malcolm Carr, a semnalat ca banca se asteapta la o scadere a dobanzii pana la finele lui august, in masura in care cresterea economica va avea de suferit.
Totusi, expertul a recunoscut ca situatia nu este clara, deoarece, in acelasi timp cu o franare a cresterii economice si o crestere a somajului, deprecierea lirei poate impulsiona inflatia, ceea ce va necesita, ca masura compensatorie, o majorare a dobanzilor.
- In orice caz, ne asteptam ca Banca Angliei sa fie foarte activa, in primul rand dand asigurari in legatura cu stabilitatea preturilor si a sistemului financiar, si, apoi, anuntand o majorare cantitativa, a precizat el.
Economistul UBS, David Tinsley, a estimat ca Banca Angliei va reduce dobanda pana la zero nu mai tarziu de februarie 2017, cand preconizeaza ca economia va cadea precipitat.
- Principalele burse europene au pierdut peste 960 miliarde de euro (1.090 miliarde dolari la cursul actual) capitalizare bursiera in sesiunea de vineri, fiind afectate de puternicele scaderi pe care le-au inregistrat dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE.
Conform datelor de piata adunate de EFE, capitalizarea bursiera a principalelor piete europene a atins joi la inchidere 6.100 miliarde euro, fata de circa 5.140 miliarde euro vineri.
Brexitul a provocat o puternica cadere a burselor in toata lumea, dar in special in Europa, unde Londra a scazut cu 3,15%, Frankfurt cu 6,83%, Paris cu 8,04% si Milano cu 12,48%. Principalul indice al Bursei spaniole, IBEX 35, s-a depreciat cu 12,35% si a inregistrat cea mai proasta sesiune din istoria sa.
Euro s-a tranzactionat pentru putin timp la 4,5600 lei (cel mai ridicat nivel din martie 2014, atins si la inceputul anului 2016) ca urmare a votului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Dolarul a crescut cu 10 bani intr-o singura sedinta. BNR a intervenit sa sustina cursul