Senatorul Serban Valeca l-a interpelat pe premierul Romaniei, dacian Ciolos. Obiectul interpelarii: Situatia CNCAN. Puteti citi in continuare textul integral al interpelarii.
Domnule prim-ministru,
Specialisti de prestigiu din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), profund ingrijorati de soarta institutiei in care isi desfasoara activitatea, solicita explicatii in legatura cu unele informatii vehiculate in mass-media, potrivit carora, Guvernul pregateste emiterea unei ordonante prin care coordonarea CNCAN ar urma sa fie transferata din subordinea Guvernului in cea a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, in contradictie flagranta cu normele si recomandarile pe acest palier ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena.
Ca specialist in domeniu, dar si in calitate de senator in Parlamentul Romaniei, doresc respectuos sa atrag atentia, domnule Prim-ministru, ca un eventual demers in acest sens din partea Guvernului ar afecta grav atat independenta CNCAN, cat si alte conditii formale de recunoastere impuse de Agentia Internationala pentru Energie Atomica.
Subliniez ca CNCAN este unicul organism la nivel national cu atributii de autorizare, reglementare si control in domeniul nuclear, precum si faptul ca aceasta structura detine competente legate nu numai de securitatea nucleara si protectia radiologica a populatiei, lucratorilor si mediului, ci si prerogative pe linie de siguranta nationala.
Doresc, in acelasi timp, sa trag un semnal de alarma asupra starii de subfinantare cronica in care CNCAN a fost obligata sa-si desfasoare activitatea, in ultimii ani, in contradictie cu importanta si rolul activitatilor reglementate de aceasta institutie la nivel national. Mentionez, in context, ca obligatiile si responsabilitatile specialistilor CNCAN sunt deosebit de complexe, necesitand un efort permanent de actualizare, aprofundare si conectare la informatiile si noutatile ce se inregistreaza zi de zi in acest sector, fapt care reclama, in mod evident, o salarizare corespunzatoare, inclusiv din ratiuni care tin de stabilizarea si stimularea specialistilor nostri de a ramane in tara.
Stimate domnule Prim-ministru, avand in vedere importanta deosebita a activitatilor desfasurate sub auspiciile CNCAN, in calitate de unica institutie nationala de reglementare si control al activitatilor nucleare, bucurandu-se de un prestigiu binemeritat si pe plan international, consider ca orice modificare a actualului cadru legislativ si organizational pe acest palier trebuie sa ia in considerare, cu necesitate, consultarea specialistilor nostri in domeniu, inclusiv din considerente legate de respectarea legislatiei romanesti, europene si internationale.