Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Telemeaua de Ibanesti - un brand romanesc recunoscut la nivel european. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Telemea de Ibanesti, produsa in judetul Mures, este singurul produs romanesc care a reusit sa se califice pentru a deveni produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), o certificare europeana care inseamna si o recunoastere a faptului ca Romania are traditii locale, agricole si alimentare cu un potential exceptional.
Potrivit legislatiei europene, produsele cu denumire de origine protejata (D.O.P) desemneaza acele alimente originare dintr-un anumit loc, regiune si a caror calitate sau caracteristici sunt datorate in mod exclusiv sau esential locului lor de productie si priceperii producatorilor locali, produs procesat si preparat intr-o zona geografica data, prin utilizarea unor tehnici recunoscute. Din fericire, in toamna trecuta am castigat razboiul cu grecii care au contestat denumirea de telemea, sustinand ca seamana foarte mult cu telemes a lor, un cuvant ce desemneaza tot un sortiment de branza. A urmat o perioada in care s-a lucrat la elaborarea regulamentului european care stabileste protectia si la traducerea acestuia in cele 24 de limbi ale Uniunii Europene, iar in 15 martie 2016 s-a publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei ce prevede inregistrarea unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (Telemeaua de Ibanesti - DOP).
Telemeaua de Ibanesti este un produs romanesc 100%, autentic, obtinut din lapte de vaca si sarata cu saramura extrasa din fantanile locale. Materia prima principala - laptele, provine de la vaci sanatoase, crescute si intretinute in sistem extensiv pe Valea Gurghiului (comunele Gurghiu, Hodac si Ibanesti din judetul Mures), zona unde pasunile sunt fertilizate doar cu gunoi de grajd si unde exista o flora specifica foarte bogata, cu aproape 1.200 de specii. Metoda de sarare este cea folosita din mosi stramosi, sararea se face cu o saramura naturala extrasa din fantana cu apa sarata existenta in localitatea Orsova.
Producatorul Mirdatod din Ibanesti, judetul Mures merita toate aprecierile noastre, iar fiecare dintre noi, in calitate de cumparatori si consumatori putem sa sprijinim astfel de initiative si sa incurajam si alti producatori autohtoni consumand produse romanesti, mai proaspete, mai sanatoase si mai bune la gust. Am sustinut acest demers si prin votul acordat in Senatul Romaniei care a adoptat un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 321/2009 care obliga supermarketurile ca minimum 51% din carnea, legumele si fructele comercializate sa fie din productie romaneasca, in caz contrar magazinele urmand a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.
Consumul de produse romanesti este una dintre cele mai simple, eficiente si la indemana forme de manifestare a patriotismului local, de pastrare a specificului nostru national si de perpetuare a traditiei si inovatiei locale. Inseamna, in acelasi timp, un real ajutor dat economiei noastre, inseamna crearea de locuri de munca, inseamna sprijinirea si dezvoltarea comunitatilor locale din Romania.
Incurajarea consumului de produse autohtone este rezultatul unor eforturi conjugate, de aceea cred ca autoritatile guvernamentale ar trebui sa acorde o atentie mai mare acestui subiect si ar trebui sa vina cu masuri concrete, ale caror rezultate sa se reflecte in cosurile de cumparaturi pline de produse romanesti.
Felicitari producatorilor locali care produc romaneste si consumatorilor care mananca romaneste!