Senatorul Ionel Daniel Butunoi a sustinut o declaratie politica intitulata: Strategia energetica a Romaniei trebuie finalizata. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am luat act de intentia Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri de a finaliza Strategia energetica a Romaniei. In calitate de presedinte al Comisiei pentru transporturi si energie, nu pot decat sa ma bucur ca acest document va fi terminat. Asteptam cu interes Strategia si ii asiguram pe reprezentantii Ministerului de tot sprijinul nostru.
Am avut in cadrul sedintelor de Comisie numeroase discutii referitoare la proiectele energetice ale Romaniei si am ajuns impreuna la concluzia ca Romania are mare nevoie de aceasta strategie, fiind un document de referinta pentru anii urmatori. Romania este parte a Uniunii Europene, a Uniunii Energetice. Noi trebuie sa ne aparam interesele, dar, in acelasi timp trebuie sa vedem cum sunt ele reprezentate in Uniunea Energetica. Consider ca Strategia energetica a Romaniei trebuie sa raspunda la cele doua provocari: apararea intereselor noastre si reprezentarea acestor interese in documentele Uniunii Energetice.
Proiectele strategice ale Romaniei, cum ar fi dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda si dezvoltarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnita â€" Lapustesti, pastrarea mixului energetic si utilizarea resurselor naturale trebuie sa se regaseasca in documentul strategic.
Un aspect important pe care trebuie sa-l contina Strategia energetica a Romaniei fie ca vorbim de proiecte cu termen de finalizare scurt sau lung, fie ca vorbim de colaborari cu alte state, este securitatea energetica a Romaniei. In actualul context geopolitic, consolidarea securitatii energetice a Romaniei joaca un rol extrem de important. Consider ca aici nu vorbim doar de responsabilitatea Ministerului sau a Parlamentului. Toate partidele politice, societatea civila si opinia publica trebuie sa-si aduca aportul pentru ca acest document strategic sa promoveze securitatea energetica si independenta energetica a Romaniei.
In acelasi rand consider ca documentul pe care, asa cum precizam, il asteptam cu interes, trebuie sa contina elemente concrete cu privire la: mentinerea unui pret suportabil al energiei pentru consumatorul final, competitivitate, necesitatea dezvoltarii unei piete interne a energiei eficiente.
Asa cum era nevoie de Master Planul General de Transport al Romaniei, asa avem nevoie si de Strategia Energetica a Romaniei. Orice planificare strategica sta la baza proiectelor de anvergura. Si tara noastra are nevoie de proiecte de anvergura care sa asigure crestere economica, locuri de munca si sa atraga investitii. Considerand ca Strategia energetica a Romaniei este prioritatea Ministerului, reafirm inca odata sprijinul Comisiei pentru transporturi si energie pentru elaborarea cat mai urgenta a documentului.