Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Romanii cu credite ipotecare primesc un sprijin important in relatia cu bancile.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia din aceasta saptamana voi aborda un subiect care vizeaza mii de romani care au credite ipotecare la banci. Senatul a adoptat la inceputul acestei saptamani proiectul de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate, o masura ce vine in sprijinul cetatenilor.
Prezenta lege reglementeaza dreptul debitorului de a stinge integral creanta si accesoriile sale, izvorand dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, in conditiile prevazute de legea care a trecut de Senat.
Prin acest proiect de lege este vizata o corecta impartire a riscului intre banci si persoanele care fac un imprumut. Initiativa legislativa reprezinta un scut in favoarea cetatenilor, pana acum neexistand o astfel de legislatie care sa ii protejeze pe romani. Prin aceasta legislatie, li se face dreptate romanilor care au credite bancare.
Pana acum riscul era doar al clientului. Un simplu cetatean contracta un credit ipotecar garantat prin intermediul locuintei. Daca nu mai putea sa plateasca, banca lua casa, o vindea la ce pret reusea, iar cetateanul ramanea dator pe restul nerecuperat. Nici un risc pentru banca, ci toate riscurile (si paguba) erau de partea clientului.
Acum s-a ajuns intr-o situatie de fairplay: eu clientul imi asum riscul ca, daca nu platesc candva creditul pierd tot, si banii platiti pana acum, si casa. De asemenea, banca isi asuma si ea riscul ca proprietatea executata sa fi pierdut din valoarea de piata.
Urmatorul pas al acestui proiect este la Camera Deputatilor. Sper ca si colegii deputati vor sustine aceasta initiativa, una de care romanii au nevoie si care trebuie sa le asigure o protectie in relatia cu bancile.
Imi doresc ca aceasta initiativa sa fie de un real ajutor buzoienilor pe care ii reprezint si care se afla in situatii dificile cu creditele contractate in anii anteriori. Voi sustine acest proiect pe mai departe, alaturi de colegii mei din grupul senatorial, ca o solutie echitabila intre debitor si creditor, in conditiile in care valoare imobilului a fost stabilita in momentul acordarii imprumutului.