Actuala rectificare bugetara este una pozitiva

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Economie / Finante, Banci
Actuala rectificare bugetara este una pozitiva
Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Necesitatea rectificarii bugetului.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa cum bine stiti, o noua rectificarea bugetara a fost adoptata vinerea trecuta, in sedinta de guvern. Premierul Victor Ponta a precizat faptul ca aceasta a doua rectificare bugetara are in vedere, printre altele, finantarea majorarii salariale la medici si profesori, rezolvarea problemei legate de asigurarea energiei termice in mai multe orase, dar si alocarea sumelor necesare pentru agricultorii afectati de seceta.
Printre altele, premierul Victor Ponta a anuntat ca bugetul Ministerului Sanatatii a fost majorat cu 360 de milioane de lei, suma care include atat marirea cu aproximativ 25% a salariilor pentru intreg sistemul medical, cat si cheltuielile suplimentare pentru medicamente si programele desfasurate de Casa Nationala de Sanatate.
Potrivit Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanta de urgenta cu privire la a doua rectificare bugetara din acest an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) primeste 769,5 milioane de lei pentru plata titlurilor executorii (transa aferenta anului 2016), subventia pentru motorina, cheltuieli imbunatatiri funciare, investitii si pentru fonduri externe nerambursabile.
Totodata, bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se majoreaza pe sold cu 754,4 milioane lei, in timp ce Ministerul Fondurilor Europene va avea in plus 729,6 milioane lei per sold pentru finantarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, iar Ministerul Apararii Nationale, plus 558,1 milioane lei pentru achizitii si reparatii la tehnica militara din dotare si cotizatii la organisme internationale.
Asa cum s-a cerut, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice primeste 271,4 milioane lei pentru finantarea de baza a invatamantului superior, burse, manuale scolare si investitii, Ministerul Afacerilor Interne a" plus 269,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal generate de majorarea normei de hrana si cheltuieli cu bunuri si servicii, iar Ministerul Justitiei, plus 245 de milioane lei pentru plata titlurilor executorii, transa aferenta anului 2016, precum si pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor, proiecte finantate din fonduri rambursabile si daune moratorii obtinute in instanta de magistrati.
De asemenea, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va primi 80,1 milioane lei, in principal prin majorarea cu 293,3 milioane de lei pentru plata drepturilor de asistenta sociala si a taxelor de transmitere, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare catre bugetul asigurarilor sociale de stat cu 208,7 milioane lei, iar Ministerul Finantelor Publice, pentru actiuni generale primeste 584,3 milioane lei, din care 118,5 milioane lei pentru plata titlurilor executorii, transa aferenta anului 2016.
Pe de alta parte, diminuari ale bugetelor ordonatorilor principali de credite, vor fi, in principal, la Ministerul Transporturilor si la bugetul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri. Bugetul acestuia din urma s-a diminuat per sold cu 108,1 milioane lei, dar s-au alocat 93,1 milioane lei, in principal pentru plata restantelor la ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii si investitii ale agentilor economici cu capital de stat, dar si pentru exproprieri.
Ceea ce doresc sa subliniez este faptul ca bugetarii care au dat in judecata statul, pentru a-si recupera salariile taiate, vor primi toate sumele restante anul acesta.
Din pacate, dupa cum ati observat si dumneavoastra, au existat si voci care considera ca este nepotrivita alocarea suplimentara la educatie si sanatate, fapt care nu poate decat sa ne induca dezamagire. Astfel de afirmatii pot fi facute doar de catre cei care nu recunosc valoarea si importanta categoriilor socio-profesionale din domeniile mai sus mentionate.
Fireste, tara noastra are in continuare multe aspecte la care trebuie lucrat in mod consecvent pentru a putea ajunge din urma anumite decalaje. Dar cred ca alocarea suplimentara pentru asigurarea drepturilor salariale ale dascalilor si medicilor trebuie vazuta ca o masura care intelege importanta acestora pentru dezvoltarea tarii. Este, daca doriti, expresia respectului care trebuie sa fie la baza viziunii strategice pe care ne-o dorim cu totii pentru Romania dezvoltata economic si social. Dupa tot ceea ce alte partide au facut in detrimentul acestor categorii socio-profesionale, este momentul nu doar sa vorbim de respect, dar sa il si aratam.
Iata de ce consider ca este de datoria noastra sa sustinem aceasta rectificare bugetara, care are la baza alocarea sumelor in sensul cheltuirii acestora cu eficienta, Executivul ghidandu-se dupa analiza realizata asupra modului in care s-au cheltuit banii pana acum. Tocmai de aceea, nu au fost realizate alocari artificiale, necorelate cu necesitatile, fapt subliniat si de catre Ministrul Finantelor Publice. Doresc sa reamintesc faptul ca actuala rectificare bugetara este una pozitiva, intrucat aceasta nu afecteaza tinta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015. In plus, rectificarea bugetara in cauza este considerata de catre institutiile financiare internationale drept una pozitiva, fapt care nu face decat sa ne sporeasca increderea fata noile masuri.
(Miercuri 28.10.2015 13:58, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Ilie Serbanescu: Romania s-a intors la capitalismul primitiv, cand angajatorul este vataful cu cravasa in mana si angajatul salahorul cu caciula in mana (06.05.2019)
Nu este bine sa pastrati sume mari de bani pe cardul activ (18.01.2019)
Analiza economica: Dupa 3 decenii, uimitoare masuri pro-Romania! (11.01.2019)
Avantajele si dezavantajele introducerii taxei pe lacomie (20.12.2018)
Ce este indicele robor, de ce creste sau scade acesta si cum influenteaza roborul dobanzile la creditele in lei (03.08.2018)
Clientii BCR nu-si vor putea folosi cardurile, in ziua de 1 ianuarie 2018, in intervalul orar 03:30 - 07:30 si 10:00 - 12:00 (30.12.2017)
Proiectul de buget pe 2017: Cel mai bun buget al Romaniei din ultimii 27 de ani (24.01.2017)
Eliminarea a 102 taxe nefiscale va aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata de zi cu zi (29.11.2016)
Askredit.ro: Platforma revolutionara de microfinantare lansata in Romania (11.11.2016)
Cum sa te feresti de hoti atunci cand scoti bani cu cardul din bancomat (07.09.2016)
 CURS VALUTAR
Vineri 30.07.2021
1 EUR 4.9209 lei +0.02%
1 USD 4.1443 lei -0.43%
1 HUF 0.0137 lei +0.22%
1 RUB 0.0566 lei
1 BGN 2.5160 lei +0.02%
1 MDL 0.2322 lei +0.13%
1 Gr. AUR 242.5914 lei +0.72%
Toate valutele
Joi 29.07.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Ultimele cautari
pregatire
rezultatele
adina buzatu
presedinti
functionari
han dracula
felvinti maria georgeta
accident mortal la isalnita
rezultate bac licieul industrial nr 2 sighetu marmatiei
clinica orthoexclusive 2c specializata in ortodontie si ortopedie dentfaciala
Top cautari
accident
antena
lista
telefonul telespectatorului la protv
pro
rezultate
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accidente rutiere 2010 cluj bihor
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
thea botezatu
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.1757 sec.