Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Sustinem consumul de produse romanesti! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Gandeste global, dar actioneaza local! - spune un principiu ce caracterizeaza, tot mai des, modul de abordare in diferite domenii. Aplicarea acestui principiu este, de fapt, sansa noastra in fata schimbarilor si presiunilor pe care societatea globalizata de astazi le provoaca. Sunt multe feluri in care ne putem manifesta pentru sustinerea intereselor locale si pentru dezvoltarea comunitatilor locale, dar astazi vreau sa ma refer cu predilectie la un subiect pe care l-am mai sustinut si promovat public in activitatea mea de senator, dar pe care simt nevoia sa-l reafirm, mai ales fiind momentul propice al anotimpului de toamna: sa sustinem consumul de produse romanesti!
Stim cu totii ca produsele autohtone sunt mai sanatoase deoarece producatorii agricoli romani, taranii nostri care-si cultiva pamantul si gradina au pastrat in mare masura agricultura traditionala care ne ofera fructe si legume sanatoase, gustoase, fara sa fie injectate cu aditivi si conservanti, care poate nu au forma si dimensiunea standard a produselor crescute in eprubeta, dar au gustul si mirosul mancarurilor adevarate, asa cum le stiam noi la bunicii si parintii nostri. Consumul produselor autohtone, nu doar ca este sanatos, dar inseamna si un ajutor binevenit economiei locale romanesti, inseamna crearea de locuri de munca, inseamna sprijinirea si dezvoltarea comunitatilor locale.
Din fericire, prin specificul agricol, mai avem inca sansa sa ne producem hrana necesara, iar dincolo de masurile pe care statul le ia pentru sprijinirea producatorilor agricoli autohtoni si vreau sa subliniez ca noi, ca social-democrati, am sustinut mereu acest lucru, acestia au nevoie de sprijinul direct al oamenilor care sa cumpere, sa consume si sa recomande alimente produse in zona. Decizia ne apartine, in primul rand, ca si cumparatori si consumatori in fata rafturilor din magazine sau a tarabelor din piata.
Avem branduri locale de succes. Iata, spre exemplu, doar doua aflate in colegiul senatorial pe care il reprezint si de care sunt mandru: marul de Batos, pe care il sarbatorim in aceasta saptamana printr-o manifestare aflata la a XIV-a editie sau produsele lactate de Ibanesti, produse aflate in drumul spre certificare europeana de produse traditionale. Si exemplele pot continua. Va invit, asadar, spre binele nostru, sa sustinem producatorii locali si sa consumam produse autohtone romanesti!