Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Colectarea taxelor si impozitelor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Aproape in fiecare saptamana am tot vorbit despre probleme diferite sesizate in cadrul biroului senatorial. Majoritatea acestor probleme sunt fundamentate de lipsa banilor, de alocarea insuficienta de la bugetul de stat catre domenii vitale cum ar fi sanatatea sau educatia.
Consider ca ar trebui sa fac vorbire si despre veniturile fiscale si bugetare, care, practic, sunt dependente de veniturile din taxele si impozitele indirecte (TVA, accize, taxe vamale etc.), in timp ce, in Uniunea Europeana, contributiile celor trei mari categorii de impozite si taxe (impozite directe, indirecte si contributiile sociale) la formarea veniturilor sunt relativ apropiate.
Frauda si evaziunea fiscala limiteaza capacitatea statului de a colecta taxe si impozite, de a acumula venituri si de a-si pune in aplicare politica economica.
La nivelul Uniunii Europene se cunoaste faptul ca sumele de bani nedeclarate si neimpozitate, se afla in continuare in paradisuri fiscale, reducand veniturile fiscale nationale. Potrivit datelor statistice Eurostat, se constata ca, desi economia subterana are o usoara tendinta de scadere in Romania, nivelul acesteia continua sa se situeze la o cota ridicata fata de media europeana (18,4%).
Astfel, se evidentiaza o diversificare a formelor de manifestare si propagare a criminalitatii economico-financiare, atat in ceea ce priveste fraudele fiscale, cat si munca la negru/gri, prin modalitati noi de operare, generand efecte negative directe asupra bugetului general consolidat al statului, stabilitatii si competitivitatii mediului de afaceri. Prin urmare, putem spune ca evaziunea fiscala si frauda continua sa produca prejudicii majore bugetului general consolidat al statului.
Ocolirea legii fiscale, folosind procedee si combinatii neprevazute de aceasta, care duce la evitarea si la micsorarea impozitului sau evitarea impozitului presupune astfel de activitati in rezultatul carora aceste activitati nu vor fi impozabile. In acest sens, trebuie apreciata masura adoptata de Guvern prin reducerea TVA de la 24 la 9% pentru toate produsele alimentare, bauturi nealcoolice si pentru serviciile alimentare. Rezultatul acestei initiative va fi benefic pentru mentinerea unui ritm crescut al incasarilor, combaterea evaziunii fiscale dar si pentru cresterea consumului.
Ar trebui ca prin negocierea unui consens minim la nivel politic sa se reglementeze impunerea de constrangeri rau-platnicilor si diminuarea nivelului nominal al impozitelor pe partea de venituri. Astfel ar rezulta cresterea eficientei in colectare dar si stabilirea unor principii de echitate si solidaritate sociala care vor trebui respectate.