Am in biblioteca pe care mi-a lasat-o mostenire mama mea, scriitoarea Areta Sandru, 5 carti semnate de Sanziana Pop:
- Nu te lasa niciodata, prefata de Gh. Achitei, Bucuresti, 1966;
- Serenada la trompeta, Bucuresti, 1969;
- Viata cere viata (in colaborare cu Gabriela Melinescu), Bucuresti, 1974;
- Propuneri pentru paradis, Bucuresti, 1975;
- Scrisori din linia intai, Bucuresti, 1984.
Uneori, frunzaresc aceste carti si imi aduc aminte de o epoca in care, adolescenta fiind, mergeam prin cenacluri si scriam poezie si reportaje.
De fapt, inainte de 1989, mama mea a cunoscut-o pe Sanziana Pop, amandoua au scris si publicat in anii 80 proza, poezie si reportaje in Luceafarul.
Dar gata cu amintirile: in continuare, reproduc un articol postat pe site-ul Mariustuca.ro, ce devine pe zi ce trece o publicatie online tot mai variata si mai interesanta. Articolul este intitulat: Sanziana Pop: Nu te lasa niciodata! (Autoare: Luminita Ciobanu).
Prozatoarea si publicista Sanziana Pop, cea care a zidit si, precum a marturisit, s-a zidit de vie in Formula AS, isi sarbatoreste la 24 iunie ziua de nastere. La ceas aniversar ii spunem La multi ani!
S-a format la scoala lui Filip Brunea-Fox si Geo Bogza, remarcandu-se pe data drept unul dintre cei mai talentati reporteri literari ai perioadei 1970-1980. A semnat reportaje emotionante si fascinante, ilustrand clipe de viata, realitati poetice si dure, fatete ale unei Romanii mai putin prezentate, in Luceafarul, unde a fost si sef de sectie. A debutat in 1966 cu volumul Nu te lasa niciodat, prefata de Gh. Achitei, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. In 1991, a infiintat o publicatie cautata de cei care stiu ce inseamna sa asterni pe hartie reportaje si informatii de calitate. Concediata din postul de redactor sef al ziarului Viitorul romanesc, in urma unei sedinte furtunoase, a fost urmata de colectivul redactional care i-a propus sa puna bazele unei reviste.
- Formula AS n-a fost un ideal. S-a nascut din motive sentimentale, a explicat Sanziana Pop, in numarul 1000 al revistei.
A traversat si clipe grele, in ritm cu bataile inimii Formulei AS, pe care n-a abandonat-o nici o clipa, ci a cautat solutii de redresare in momentul in care o mare parte din redactie a abandonat corabia in 1995. Schimbarea macazului, orientarea dinspre zona politicului spre socio-cultural, i-a adus si i-a sustinut succesul.
- Oamenii aveau nevoie de aer proaspat, de oxigen. Si aveau nevoie, mai ales, de repere care sa-i ajute sa-si regaseasca identitatea, sa se sprijine din nou pe valori: credinta, traditie, cultura, realitati romanesti descoperite la sursa. Am mers pe drumul asta si n-am gresit.
Iata ca titlul volumului de debut - NU TE LASA NICIODATA, publicat in 1966, este o adevarata manifestare de credinta pentru Sanziana Pop! La multi ani, stimata doamna!