Senatorul Ovidiu Marius ISAILA a sustinut o declaratie politica intitulata: Reducerea TVA-ului la alimente. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Masura reducerii TVA la alimente va intra in vigoare peste trei saptamani.
Consider ca este una dintre cele mai buna masuri luate de Guvenrul Ponta in ultima vreme are in primul rand efectul scaderii evaziunii fiscale.Un alt aspect important este acela privind competitivitate sporita a produselor romanesti .
Taierea TVA de la 24 la 9% pentru toate alimentele, chiar si in alimentaÈ›ia publica, este o veste nesperat de buna pentru agricultura romaneasca â€" exact gura de oxigen de care avea nevoie pentru a face saltul de la proaspat exportator net la mic motor al economiei antreprenoriale.
Sunt convins ca asta va duce si la consolidarea cresterii consumului. De scaderea TVA la alimente va beneficia toata populatia, dar cel mai mult o vor simti romanii din paturile de jos, pentru care alimentele reprezinta cea mai mare parte a cheltuielilor.
Aceasta masura va aduce mai multi bani in economia reala. Probabil ca scaderea preturilor la consumatorul final nu va fi maximala (la fel ca in cazul scaderii TVA la faina/piine). Dar producatorii si comerciantii vor putea sa-si creasca marjele de profit si sa injecteze resurse financiare suplimentare in afacerile lor: fie investitii, fie noi angajari, fie cresteri de venituri pentru salariati.
Pentru a fi mai clar , un roman cheltuieste 41% din venitul sau lunar pe alimente si bauturi nonalcoolice, cea mai mare pondere de la nivelul Uniunii Europene, in contextul in care veniturile reprezinta 25% din media europeana pe cand preturile la multe produse sunt aliniate celor din statele din regiune si chiar din Occident, potrivit ultimelor date ale analistilor financiari. Astfel, in timp ce un roman cheltuieste pe aceste produse aproape jumatate din venitul sau lunar, media la nivelul UE este de sub 15%, ponderea scazand chiar sub acest prag pentru statele dezvoltate din Vest precum Germania, Suedia sau Luxemburg,
In acest sens,scaderea preturilor la alimente va fi resimtita in special in buzunarele celor cu venituri reduse