Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Reducerea TVA cu 15% e pentru romani, nu pentru comerciantii oportunisti! Aviz baietilor destepti de la supermarketuri! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
De la 1 iunie toti romanii vor beneficia de reducerea de la 24% la 9% a TVA pentru toate produsele alimentare. Aceasta masura asteptata si binemeritata de romani se poate aplica ca urmare a rezultatelor economice bune generate de politicile Guvernului Ponta si se inscrie, anticipat, in pachetul de masuri de relaxare fiscala pe care le aduce Noul Cod Fiscal pe care l-am votat recent si care reflecta exact rolul nostru ca parlamentari: sa facem legi care sa-i ajute pe romani in fiecare zi si sa aduca beneficii cetatenilor care platesc taxe si impozite.
Reducerea TVA-ului acum pentru alimentele de baza, dar si reducerea cotei generale a TVA de la 1 ianuarie 2016, impreuna cu celelalte masuri de relaxare fiscala sunt dovada concludenta ca printr-o guvernare buna reusim un mediu economic in crestere, preturi mai mici si venituri mai mari, practic transferam cresterea economica in buzunarele romanilor. Asa cum arata analizele, aceasta masura va determina scaderi de preturi de cel putin 10% pentru o gama larga de produse alimentare care compun cosul zilnic al familiilor din Romania.
In mod firesc, reducerea TVA se reflecta in scaderea preturilor, astfel ca principalii beneficiari ai acestei masuri sunt romanii, in special cei cu venituri mici, pentru care cheltuielile cu hrana de zi cu zi au o pondere mai mare din venitul lunar si care isi vor putea permite produse mai multe sau mai bune. In egala masura sunt favorizati si producatorii, mai ales cei romani, care pot ajunge mai usor la cumparatori si vor putea veni pe piata cu preturi mai atractive si, nu in ultimul rand, prin reducerea preturilor, au de castigat si magazinele, prin cresterea volumului de vanzari. Este o situatie din care toata lumea poate avea de castigat!
Tocmai de aceea, toate supermarketurile si magazinele alimentare trebuie sa se asigure ca reducerea TVA se va reflecta in scaderea preturilor! Doresc sa trag acest semnal de alarma deoarece, la acest moment sunt date care circula in spatiul public legate de cresteri de preturi din partea lanturilor mari de magazine, care ar putea diminua efectele pozitive ale reducerii TVA-ului. Avem obligatia sa luam atitudine fata de marile centre comerciale, tentate sa actioneze sub impulsul intereselor de moment, in goana dupa un castig rapid si usor, dar pe termen scurt si in detrimentul romanilor. De asemenea, acolo unde este cazul, atitudinea ferma trebuie sa traduca in interventia autoritatilor pentru protejarea consumatorilor, prin sanctionarea celor nu respecta legea si regulile.
Inchei subliniind urmatoarele: o masura curajoasa si cinstita a unui Guvern de a reduce povara fiscala la alimente in favoarea romanilor nu poate fi pusa in pericol de lacomia unora!