Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Propunere legislativa in sprijinul jurnalistilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Luni, 20 aprilie, a fost sarbatorita Ziua Internationala a Presei Libere si se cuvine, inainte de toate, sa le urez jurnalistilor putere de munca, sanatate, si sa le multumesc pentru efortul pe care il depun, uneori platind chiar pretul suprem, pentru ca informatiile sa ajunga la noi, cititorii.
Subliniez ca libertatea presei reprezinta in orice stat democratic un garant al unei democratii functionale. Nici o democratie nu poate fi perfecta, iar rolul presei este crucial pentru mentinerea acesteia intr-o zona de echilibru, prin informarea corecta si la timp a cetatenilor, prin analiza activitatii oficialitatilor, a institutiilor si a altor agentii publice, pentru a le atrage atentia si a le face raspunzatoare pentru actele lor.
Astazi, mai mult ca oricand in istoria umanitatii, mass-media are o importanta imensa, avand un impact major asupra vietii si comportamentului nostru.
In acest context, am considerat ca absolut necesara recunoasterea eforturilor pe care ziaristii le depun in exercitarea muncii dumnealor. Propunerea legislativa pe care am initiat-o pentru completarea art. 1 din Legea nr.8 din 11 ianuarie 2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, consider ca este un act reparatoriu. Aprobarea acestui proiect inseamna asigurarea unor batraneti mai linistite.
Au fost voci care m-au criticat in presa ca prin aceasta propunere legislativa vreau sa le cumpar tacerea jurnalistilor pentru a trece cu vederea proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Vreau sa subliniez ca pentru fundamentarea si argumentarea acestui proiect, s-a muncit cateva luni, nu a fost o chestiune elaborata intr-o zi ca o contrapartida pentru un alt proiect de lege. Indiferent de functia pe care o ocupam, ca suntem ziaristi, parlamentari, tamplari, pompieri etc., toti avem nevoie de pensii! Aceasta este premisa de la care am plecat pentru elaborarea acestui proiect legislativ.
Creatia jurnalistica a fost omisa din Legea nr. 8/ 2006 care reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica. La solicitarile venite din partea Uniunii Ziaristilor din Romania am propus completarea articolului 1 din Legea nr. 8/ 2006, cu un nou alineat care sa reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creatiei jurnalistice
In conditiile in care ziaristii nu reusesc sa contribuie la sistemul de pensii 30 de ani pentru ca lucreaza pe contract de drepturi de autor, prin aprobarea acestui proiect legislativ, daca au 15 ani contributii la sistemul public de presa si 5 ani in care figureaza ca membri intr-o asociatie (spre exemplu Uniunea Ziaristilor din Romania) sau oricare alta organizatie de utilitate publica recunoscuta de lege, jurnalistii ar urma sa beneficieze, in calitate de creatori, de o indemnizatie de 50% din pensia normala
Date fiind aceste considerente, stimati colegi, propun completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006 cu introducerea dupa alin. 1 a unui nou alineat 1.1 care sa reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creatiei jurnalistice.