Senatorul Marian PAVEL a sustinut o declaratie politica intitulata: Liberi, dar responsabili. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Asa cum reiese din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare si dreptul la informatie sunt drepturi fundamentale ale oricarei persoane. Aceste doua drepturi sunt esentiale in exercitarea profesiei de jurnalist si, de asemenea, in indeplinirea misiunii sociale pe care mass media o are intr-un stat democratic, asa cum este Romania.
As dori sa subliniez ca mass media are datoria de a culege si difuza opinii si informatii in beneficiul publicului, iar dreptul la informatie si libertatea de exprimare legitimeaza si protejeaza aceasta activitate.
Rolul presei este de a inregistra si exprima evenimentele intr-o forma cat mai exacta si conforma cu importanta acestora, caci exista riscul supraestimarii unor evenimente banale, carora li se atribuie un rol exagerat. Mai mult, modul in care presa informeaza publicul larg este cu atat mai important cu cat datoria acesteia este de a elimina confuziile, complicarea datelor realitatii, scaparea unor fapte esentiale.
Conventia europeana privind televiziunea transfrontaliera a Consiliului Europei adoptata la 5 mai 1989, ratificata de Romania la 13 februarie 2003, la alin. (2) al art. 7 cu privire la responsabilitatile radiodifuzorului, prevede urmatoarele:
- Elementele serviciilor de programe care sunt susceptibile de a aduce prejudicii dezvoltarii fizice, psihice si morale a copiilor sau adolescentilor nu trebuie sa fie transmise atunci cand, datorita orei de transmisie si de receptie, acestia din urma sunt susceptibili sa le priveasca. Media audiovizuala este asadar responsabila de protectia minorilor care nu au capacitatea de a discerne intre bine si rau, fiind asadar categoria cea mai vulnerabila si cea mai influentabila de continutul editorial.
Copiii sunt viitorul nostru, viitorul acestei tari, iar educarea lor se realizeaza in familie, la scoala si in mediul social, incluzand aici si mass media. Pentru multi copii si tineri, mijloacele media si in special Internetul reprezinta mai mult o sursa credibila de informare despre lume. Este o realitatea virtuala in care tinerii se simt confortabil, neavand insa capacitatea de a emite judecati de valoare in privinta continutului la care au acces atat de usor. Parintii si profesorii sunt adesea stangaci atunci cand incearca sa reconcilieze propria experienta de viata cu experienta mediatica a copiilor/elevilor lor.
Asadar, este necesara evitarea agresarii copiilor si tinerilor prin libertinaj mediatic care nu face altceva decat sa le inculce gustul pentru vulgaritate, pornografie si violenta, rasturnand astfel valorile pe care fiecare dintre noi incercam sa le insuflam in familiile noastre. Este nevoie in spatiul media de exemple pozitive si constructive, modele reale si limbaj mediatic decent.
Felicit, cu ocazia Zilei mondiale a libertatii presei, toti radiodifuzorii si presa scrisa din Romania! Cu gandul la copiii acestei tari, imi exprim sustinerea demersurilor dumneavoastra jurnalistice si reiterez necesitatea consolidarii mentalului colectiv cu ajutorul unei prese independente.