Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Adoptarea Noului Cod Fiscal -moment de referinta pentru dezvoltarea economico-sociala a Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa un sfert de secol de evolutii, adeseori contradictorii, privind comportamentul fiscal, am ajuns, in sfarsit, in momentul in care intreg spectrul politic, precum si mediul de afaceri si societatea civila, se pozitioneaza in acord cu noile modificari propuse de guvernarea social-democrata. Contextul favorabil acestor masuri este de salutat, deoarece au fost destul de rare momentele de consens national in cei 25 de ani de tranzitie la economia de piata si la edificarea ireversibila a unei societati democratice.
Doamnelor si Domnilor, cunoastem cu totii importanta unei fiscalitati rationale pentru cresterea procentului de colectare la buget, prin urmare, pentru asigurarea finantarii armonioase a tuturor domeniilor vietii economico-sociale. Fara masuri de incurajare a sectorului antreprenorial, a agentilor economici, nu poate fi stimulata cresterea numarului de locuri de munca. Iar fara cresterea numarului de contribuabili la buget, nu poate fi diminuat numarul somerilor si al asistatilor social. Cresterea economica fara de care nu se pot acorda majorari de pensii si de salarii este influentata in mod decisiv de nivelul taxelor si impozitelor, precum si de celelalte masuri fiscale.
Reducerea TVA de la 24% la 20%, incepand cu 2016, iar dupa 2018, la 18% , reducerea cotei unice de impozit de la 16% la 14%, tot din 2018, eliminarea impozitului pe dividende, reducerea contributiilor sociale, stimularea firmelor in functie de numarul de angajati, diminuarea impozitului pe constructii, vor creea resurse suplimentare pentru investitii in infrastructura si pentru majorari salariale care vor stimula cresterea consumului. Cresterea puterii de cumparare genereaza cresterea cererii, iar cererea impulsioneaza productia de bunuri. Astfel, se inchide cercul: bani-marfa-bani, si societatea se poate dezvolta. De aceea, in toate statele cu economii concurentiale, fiscalitatea joaca un rol major in dezbaterea publica si in campaniile electorale.
Prin fiscalitate, statul democratic incurajeaza sau reprima, stimuleaza sau calmeaza, impulsioneaza sau pondereaza, tinand sub control fenomenele economico-sociale si creand premisele dezvoltarii ca baza a ridicarii continue a standardului de viata si de bunastare al cetatenilor. Cu un cod fiscal modern si echilibrat, cu institutii puternice, cu o disciplina financiara ferma, putem diminua infractionalitatea, evazionismul, fraudele, sustragerea de la plata datoriilor catre stat in punctele vamale si peste tot, putem contribui, implicit, la asanarea morala a societatii romanesti.
Prin urmare, sa aducem acum, in comisii si apoi in plen, corectiile necesare proiectului noului cod de procedura fiscala ca sa dam tarii o noua sansa la relansare pe toate planurile.