Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Loteria fiscala, un pas important pentru schimbarea mentalitatii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Nici nu s-a finalizat prima extragere a Loteriei fiscale, ca au si inceput sa curga criticile, atat din partea Opozitiei, cat si a unor comentatori din societatea civila. Au fost invocate toate argumentele posibile si imposibile. Ba ca vor fi prea multi premianti carora le va fi impartit milionul de lei pus la bataie, iar premiile mici nu-i vor mai stimula pe oameni sa colecteze bonuri, ba ca ANAF nu are suficient personal pentru a verifica miile de cereri de premiere, ba ca e imoral sa premiezi respectarea legii intr-o tara in care fiscalitatea este foarte ridicata.
Am auzit chiar si analisti de renume, cainand de zor soarta micilor buticari care vor fi nevoiti sa traga oblonul, intrucat fiscalizarea le dauneaza grav sanatatii economice, ceea ce va slabi concurenta iar in final oamenii vor plati preturi mai mari la supermarket. Dincolo de neadevarul continut de astfel de aprecieri, stiut fiind faptul ca magazinele de cartier au avantajul proximitatii si, eventual al cumparaturilor pe datorie, nicidecum pe cel al pretului, este profund imoral sa faci, in mod public, apologia evaziunii fiscale. Sunt voci care spun chiar ca evaziunea fiscala este cea mai eficienta forma de protectie sociala, deoarece evazionistii au tendinta naturala de a oferi publicului o parte importanta a discountului pe care si l-au acordat eludand taxele. Evident ca daca niciun comerciant n-ar mai plati nicio taxa, toate produsele ar fi mai ieftine. Numai ca n-ar mai exista nici bani pentru sistemul de sanatate, pentru scoli, drumuri, ordine publica, justitie si toate celelalte servicii sociale pe care le presteaza statul.
Despre eficienta acestei masuri este prematur sa ne pronuntam acum. In termeni strict de cash, daca se va constata ca urmare a cheltuirii acestui milion de lei vom avea incasari lunare cu 1,1 milioane de lei mai mari decat media anilor trecuti, sau fata de orice referinta ne-am stabili, vom putea spune ca loteria fiscala a fost un succes. Si poate se va dovedi ca, impreuna cu ofensiva declansata de ANAF impotriva marilor evazionisti, vom reusi sa depasim pragul psihologic de 35% al incasarilor la bugetul statului raportate la Produsul Intern Brut.
Dar aceasta Loterie Fiscala mai are un efect benefic, dar nu pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung. Si ma refer aici la schimbarea mentalitatii in zona civismului fiscal. Poate in acest fel vom constientiza ca o atitudine de genul nu dau bani la stat pentru ca ii cheltuie ineficient” este contraproductiva. In perioada comunista, a fura de la stat era cvasiunanim acceptat, acest lucru fiind vazut ca o reactie justificata la modul in care regimul dictatorial isi trata cetatenii. Vreau sa cred ca la 25 de ani de la abolirea acelui regim, o astfel de atitudine nu se mai justifica. Si ca pe masura ce eludarea regulilor, fiscale si nu numai, nu va mai fi acceptata de catre cea mai mare parte a publicului, vom putea fi mult mai exigenti in ce priveste modul in care statul se achita de obligatiile sale fata de noi.