Senatoarea Gabriela FIREA a sustinut o declaratie politica intitulata: Cine seamana disciplina bugetara, culege relaxare fiscala.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Stiu ca e greu sa faci opozitie atunci cand guvernarea e performanta si din acest punct de vedere am toata compasiunea pentru colegii liberali. Nu pot sa fiu insa de acord cu declaratiile ipocrite si, pe alocuri, iresponsabile cu care unii lideri ai PNL, in special cei din vechiul PDL, critica propunerile guvernului de modificare a Codului Fiscal.
Daca ar critica deschis scaderea contributiilor de asigurari sociale sau a TVA-ului, dnii Predoiu, Ialomitianu si prietenii ar fi macar consecventi cu propriile conceptii economice, doar au facut parte din guvernul care a majorat taxele si a scazut salariile si pensiile romanilor. Dar fiind acum in goana dupa voturi incearca sa acrediteze ideea ca momentul e nefavorabil, ca economia nu e pregatita, ca PSD vrea sa lase urmatorului guvern visteria goala si haos in economie si alte asemenea.
La fel au spus si anul trecut ca majorarea accizei la carburanti va antrena majorari de preturi in cascada, iar inflatia a atins minime istorice in 2014, sau ca scaderea CAS din ultimul trimestru va adanci la cote alarmante bugetul de asigurari sociale, ceea ce evident ca nu s-a intamplat.
In realitate, masurile asa-zis de dreapta pe care le-a luat si le va lua guvernul Ponta nu sunt decat reparatii firesti ale unor situatii anormale, precum si actiuni in directia transferului cresterii economice catre buzunarele tuturor cetatenilor. Cum a fost posibil sa se faca relaxare fiscala fara diminuarea echivalenta a prestatiilor sociale? Nu e nicio scamatorie sau pacaleala. Pur si simplu cheltuielile au fost eficientizate, concomitent cu masuri ferme de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a colectarii la buget a taxelor si impozitelor.
Oricat ar incerca Opozitia sa minimalizeze acest lucru, cifrele nu pot fi contrazise. Executia bugetara la 3 luni din 2015 arata nu numai ca deficitul bugetar nu s-a inrautatit, ci din contra, fata de un deficit bugetar programat de 6 miliarde lei, la 31 martie 2015 exista un excedent de 1,5 miliarde lei, deci o economie de 7,5 miliarde lei in primele trei luni ale anului. Astfel, potrivit dlui Cristian Socol, un economist a carui voce este respectata inclusiv de adversarii politici sau ideologici, economiile obtinute si platile in avans pentru arierate si despagubiri din 2015 realizate in decembrie 2014 permit securizarea integrala a impactului negativ initial generat de reducerea TVA. Mai departe, subliniaza dl Socol, efectele de runda a doua vor amplifica multiplicarea in economie a evolutiilor pozitive, confirmand sustenabilitatea acestei masuri de relaxare fiscala.
Acestea nu sunt doar lucruri cu care ne amagim noi politicienii intre noi, ci sunt lucruri pe care publicul le intelege si le apreciaza. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de CSCI, 59% din cei chestionati considera ca Romania se indreapta spre o directie buna. Mai mult, potrivit aceluiasi sondaj, trei sferturi dintre romani sustin scaderea TVA la 20%, mai mult de jumatate apreciaza pozitiv cresterea economica inregistrata de Romania in ultimii 3 ani, iar 50% dintre cei chestionati au o parere buna si foarte buna despre masurile de combatere a evaziunii fiscale.
Exista la noi la romani o vorba, potrivit careia cine seamana vant, culege furtuna. Asta au facut guvernele PDL, au semanat teroare bugetara si au cules furtuna electorala, iar acum, sub umbrela PNL incearca sa destabilizeze o guvernare cu adevarat performanta. Din pacate pentu ei insa, si din fericire pentriu romani, guvernul Ponta a semanat disciplina bugetara, iar acum poate culege masuri de relaxare fiscala, in beneficiul tuturor cetatenilor.