Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Problemele de actualitate in domeniul agriculturii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Potentialul agricol ridicat, cu o resursa umana mare in mediul rural sunt avantajele principale ale Romaniei.
Trebuie sa recunostem ca agricultura a fost si este poate una dintre cele mai stabile domenii, din punct de vedere financiar, in ceea ce priveste alocarea fondurilor europene.
Trebuie sa fim constienti de oportunitatile oferite in cadrul PNDR 2014-2020. Vom avea posibilitatea de a accelera echiparea spatiului rural cu infrastructura de tip european si vom incerca sa aducem acasa tinerii migranti pentru a-i incuraja sa revina in tara pentru a-si dezvolta mici afaceri.
Cu totii trebuie sa fim constienti de importanta agriculturii ca factor de securitate interna, prin promovarea produselor agricole romanesti, indiferent ce loc ocupam in ierarhia functiilor.
Vreau sa va informez ca problemele de actualitate in domeniul agriculturii la nivel national se refera la:
1. agrearea submasurilor 4.1 Investitii in exploatatii agricole" si 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri", urmand ca aceste masuri sa fie lansate sub responsabilitatea Statului Membre
2. rectificarea Regulamentului 1305/ 2013 in ceea ce priveste aplicarea criteriului ce caracterizeaza deficitul de apa. Conform noii metodologii de redesemnare a zonelor cu constrangeri naturale, in baza Regulamentului CE 1305/2013, criteriul biofizic care caracterizeaza deficitul de apa decupleaza procesele de sol de cele de clima. Acest aspect nu a fost prevazut in studiul de tara (simulare) din anul 2012, in care aceste procese erau cuplate. In consecinta, zonele din Romania care initial erau incadrate in categoria LFA (in perioada 2007- 2013), in actuala desemnare a zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale au disparut din aceasta categorie. Aceasta a condus la o disparitate intre cele 2 tipuri de desemnare.
3. imbunatatirea infrastructurii secundare de irigatii care va face obiectul finanuarii prin PNDR 2014-2020 care vizeaza o suprafata de 619.916 ha
4. elaborarea unor mecanisme de subvenUionare a producatorilor de produse lactate ca urmare variau iilor de preu generate de eliminarea cotelor de lapte la nivel european
5. introducerea in cultura a soiei modificata genetic care sa asigure necesarul de hrana pentru sectorul zootehnic, dat fiind faptul ca importante sume de bani sunt utilizate pentru importul de strot de soia modificata genetic.