Senatorul Valentin Calcan a sustinut o declaratie politica intitulata: Dezbaterile pe noul Cod Fiscal - un pas spre normalitate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am salutat de cate ori am avut ocazia elementele de normalitate pe care noi le realizam atat prin guvernare cat si prin activitatea parlamentara. Zilele acestea am un nou prilej de a saluta un astfel de moment si anume cel al lansarii in dezbatere publica a noului Cod Fiscal. Este un gest de normalitate fata de societatea romaneasca si un semnal de stabilitate si incredere transmis mediului de afaceri si investitorilor straini.
Este pentru prima data cand un nou Cod Fiscal care prevede modificari atat de importante este lansat in dezbatere publica. Predictibilitatea a fost principala teza de atac a oricarui investitor fata de guvern. Iata ca de aceasta data, guvernul este cel care face primul pas, important, si vine cu un plan de modificari pe mai multi ani.
Oricine doreste sa construiasca o afacere stie inca de astazi cat vor fi impozitele si anul viitor si peste doi ani dar si peste trei ani de zile. Faptul ca se prevede o reducere a contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% sau ca se va reduce contributia de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% este un fapt important de stiut pentru intocmirea unui plan de afaceri. La fel de important este eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016 si reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019.
Noul Cod Fiscal nu este important numai pentru oamenii de afaceri ci si pentru fiecare roman in parte. Faptul ca de la anul TVA va fi 20% in loc de 24% inseamna un pret mai mic pentru orice produs pe care il vom cumpara fiecare dintre noi. Faptul ca se va reduce cota de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 inseamna din nou, un pret mai mic pe care il vom achita la casa de marcat.
Relaxarea fiscala propusa de catre Ministerul Finantelor pentru urmatorii 5 ani are in vedere parcursul Romaniei pentru urmatorii 12 ani si obiectivul este depasirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita. Simularile fiscale, a declarat ministrul finantelor Darius Valcov, au plecat de la experienta anilor trecuti pentru a se calcula nivelul optim pentru TVA si accize, respectiv de la comportamentul de consum relativ la niveluri mai mari sau mai mici ale acestor taxe, precum si viteza de creare a locurilor de munca.
Sunt masuri necesare care vor incuraja mediul de afaceri, vor reduce evaziunea fiscala si vor diminua presiunea fiscala. Sunt convins ca noul Cod Fiscal va plasa Romania in sfera interesului economic international de investitii si acest lucru reprezinta un nou gest de normalitate.