zf.ro: Energia, la extreme in 2014: profit in scadere la Nuclearelectrica, castig in crestere la Electrica
Producatorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a incheiat anul trecut cu un profit net de 137 milioane de lei, de trei ori mai mic decat cel din 2013, anul listarii la bursa.
Daca Nuclearelectrica pastreaza aceeasi rata de distributie ca anul trecut, anume 80%, actionarii ar putea primi un dividend brut de 0,3891 lei/actiune, corespunzator unui randament de 5% la pretul actual al titlurilor SNN.
Cum perspectivele privind cererea de energie raman sumbre, compania trebuie sa se adapteze la piata anemica, in care pretul electricitatii pe piata libera a scazut pana la la nivelul pretului reglementat pentru populatie.
Potrivit estimarilor ZF, Nuclearelectrica va obtine in 2015 aproximativ aceleasi venituri din vanzarea energiei ca in 2014, in pofida unor vanzari mai mari in piata libera si a unui pret mai bun pentru piata reglementata.
Electrica SA (simbol bursier EL) a incheiat primul an pe bursa cu un profit de 280,4 milioane de lei, mai mare de peste sase ori decat cel realizat in 2013, dupa ce a "extras" dividende mai mari de la filiale. Acestea au contribuit anul trecut la realizarea unor venituri financiare la compania-mama de 257,5 milioane de lei, fata de doar 95,9 milioane de lei in 2013.
Numerarul companiei a crescut la randul sau cu peste un miliard de lei fata de anul anterior, la 1,2 miliarde de lei, prin injectia lichiditatilor stranse in oferta publica initiala, in timp ce datoriile totale au scazut la 96,8 milioane de lei, aproape jumatate fata de nivelul din 2013.
Rezultatele comunicate ieri seara, la inchiderea bursei, se refera doar la compania-holding a grupului Electrica si nu consolideaza veniturile si cheltuielile filialelor de distributie, furnizare si servicii.