ZF.ro: Avem o noua reteta economica? Cresterea PIB cu 3%, cu deficite si inflatie la minime istorice
Romania a ajuns la o noua reteta pentru economie, reusind sa obtina o crestere a PIB de 3%, cu deficit de cont curent si inflatie mai mici de 1%, deficit bugetar de sub 2% din PIB si investitii mici.

Romania nu a reusit pana acum sa aiba o crestere economica echilibrata, ci a avut o crestere bazata preponderent pe un singur pilon: inainte de criza consumul, apoi exporturile. In timp ce investitiile au ramas pionul sacrificat.
Dupa izbucnirea crizei s-au lansat o serie de discutii legate de schimbarea modelului de crestere economica, avand in vedere ca supraincalzirea economiei in anii care au precedat criza s-a datorat in principal consumului excesiv, realizat pe datorie. Una dintre concluzii a fost necesitatea reluarii cresterii economice pe baze sanatoase, care sa nu mai creeze dezechilibre externe. Romania ramane dependenta de capitalurile straine pentru finantarea economiei.
Guvernatorul BNR spunea in 2013 ca Romania are nevoie de dublarea procentului de 2% cres¬tere economica pentru a recupera decalajele fata de UE, dar fara sa strice nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent si inflatie.
Cresterea economica nu a reusit sa ajunga nici in 2013, nici in 2014 la 4%, insa deficitul de cont curent si inflatia au coborat sub 1%, atingand minimele ultimului sfert de secol, iar deficitul bugetar a oscilat in jurul a 2% din PIB.
Economia a facut anul trecut un salt de 2,9%, ascensiunea PIB fiind sustinuta atat de cererea externa, cat si de revenirea cererii interne. Pentru 2015, estimarile indica un avans al economiei de peste 2%, dar sub 3%, economistii sus¬tinand necesitatea stimularii investiti¬ilor.
Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a crescut anul trecut cu 6,1% fata de 2013, al doilea cel mai mare avans din ultimii sapte ani. Vestile bune de la productia industriala reflecta imbuna¬ta¬tirea cererii externe. Exporturile au ajuns in 2014 la un nou maxim istoric, de 52,5 mld. euro, cresterea de aproape 6% fiind influentata in principal de ascensiunea vanzarilor in Uniunea Europeana. Evolutia productiei industriale si a exporturilor completeaza tabloul evolutiilor pozitive venite de la alti indicatori macro.
Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, cel mai important indicator pentru consum, a crescut cu 7% in 2014 fata de 2013, recordul ultimilor sase ani.
Deficitul de cont curent â€" care a fost pana in 2008 una dintre cele mai importante vulnerabilitati ale Romaniei, penalizata de pietele externe si de agentiile de rating, a coborat anul trecut la 0,5% din PIB.
Acesta este un minim istoric pentru perioada postdecembrista, dupa ce inainte de criza Romania inregistra deficite de cont curent de peste 10% din PIB.
Si datoria externa totala, care include atat datoria statului, cat si pe cea privata, a facut in 2014 un pas inapoi dupa cresterea inregistrata in anii de criza, ajungand la sfarsitul anului la 94,3 mld. euro, cu 3,8 mld. euro sub nivelul din 2013.
Anul 2014 a adus inflatia anuala la un nou minim istoric neasteptat de 0,83%, dupa aproape un sfert de secol de capitalism, marcat de trei recesiuni si de trei perioade de crestere. A fost pentru prima oara cand rata anuala a inflatiei a coborat sub 1% dupa ce la inceputul anilor '90 era hiperinflatie galopanta. Anul 2014 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 1,85% din PIB, in tinta negociata cu FMI si Comisia Europeana.
La polul opus, investitiile straine au ramas la un nivel modest, iar con-structiile s-au prabusit.
Lucrarile de constructii au inregistrat anul trecut o scadere de 6,7%, indicand cat de fragil a continuat sa fie acest sector si in 2014. Cea mai abrupta scadere, de 20%, a fost la lucrarile de infrastructura.
Romania nu a fost anul trecut foarte atractiva pentru nerezidenti, inves-titiile straine directe (ISD) inregistrand un declin de aproape 11% la 2,4 mld. euro.