Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: Acordul cu FMI ramane in vigoare. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Argumentul principal este acela ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie. Un alt motiv de divergenta a fost solicitarea reprezentantilor internationali de a restructura masiv si radical companiile energetice Hunedoara si Oltenia. Nici cu aceasta solicitare autoritatile romane nu au fost de acord, argumentul fiind ca, astfel, in cativa ani acest sector de industrie ar disparea.
Unii s-au grabit sa afirme ca nu mai avem acord cu FMI si CE. Fals! Acordul sta in picioare iar aceste probleme vor fi rediscutate in aprilie cand reprezentantii FMI si CE se vor intoarce in Romania. In luna aprilie, Guvernul va propune un calendar sustenabil in ceea ce priveste liberalizarea pretului la gaze si de asemenea, va prezenta si planurile in ceea ce priveste industria de carbune, astfel incat aceasta sa fie salvata pe viitor.
Guvernul si premierul Victor Ponta au actionat legitim, aratand maturitate si grija pentru romani. Ce ar fi insemnat sa-i anunti pe romani acum, in iarna, ca o sa scumpesti gazele si, colac peste pupaza, ca o sa dai afara oameni din cele doua companii energetice pe care le vei restructura? Interesul romanilor este primordial. Negocierile nu sunt in impas, acordul existent nu este in pericol. Iar in discutiile cu FMI Guvernul Victor Ponta a protejat interesele romanilor.
Potrivit analistilor economici, nu se intampla nimic daca FMI pleaca fara vreo scrisoare de intentie. Si, in momentul acesta inca mai sunt oameni care ingheata in case si restantieri la intretinere, CET-urile au datorii, romanii care lucreaza in industria de carbune se gandesc sa se reprofileze, si asa mai departe. Situatia nu este una dintre cele mai bune si numai oamenii care locuiesc in aceasta tara o stiu. Repet, nu este nicio problema ca nu s-a semnat aceasta scrisoare. Acordul este inca in vigoare si avem nevoie in continuare de el pentru ca ne da credibilitate in randul investitorilor si putem imprumuta mai ieftin. Pe de alta parte, au mai fost divergente. FMI s-a impotrivit si la reducerea TVA la paine si la reducerea CAS, si pentru romani nu s-a intamplat nimic rau. Am convingerea ca si in cazul industriei de carbune sau liberalizarii pretului la gaze autoritatile din Romania vor avea dreptate.
Este primul an din istoria Romaniei cu exporturi de peste 50 miliarde de euro. Romania are economia cea mai stabila si predictibila din regiune. Managementul companiilor de stat s-a imbunatatit considerabil. Hidroelectrica, pe pierdere in 2012, in 2014 a facut cel mai mare profit din istorie. Companiile din transporturile feroviare sunt in 2014 pe profit operational. Castigul salarial mediu a fost in decembrie de 1.866 lei net, in urcare fata de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori in extractia petrolului si gazelor, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, avansul fiind influentat printre altele de acordare primelor de sarbatori sau anuale.
Sunt doar cateva exemple pe care le readuc in discutie pentru a arata ca suntem pe plus.
Cel mai important aspect este ca aceste date sa se reflecte si in viata de zi cu zi a romanilor. Este foarte important sa constientizam ca orice decizie, orice gest influenteaza viata romanilor. Salut gestul legitim al Guvernului Ponta si sper ca pana in aprilie sa gasim solutiile cele mai bune pentru Romania!