Senatorul FIFOR MIHAI VIOREL a sustinut o declaratie politica intitulata: Fondul Monetar International - piedica in sustenabilitatea energetica a Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Recent, Fondul Monetar International (F.M.I.) si Comisia Europeana (C.E.) au propus Guvernului Ponta doua masuri fara precedent in domeniul energetic, considerate a fi prea abrupte de domnul prim-ministru, fapt pentru care, actuala misiune de evaluare nu a fost finalizata prin acord.
Cele doua aspecte care au starnit controverse fac referire pe de-o parte la cresterea pretului la gaze pentru populatie si centralele de energie termica (C.E.T.-uri), de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh iar pe de alta parte la restructurarile masive in Complexul Energetic Oltenia respectiv Complexul Energetic Hunedoara, ce sunt dorite in ceea ce priveste viitorul industriei bazate pe prelucrarea carbunelui.
Pe baza acestor considerente, premierul Victor Ponta, a respins propunerile expertilor delegati, pentru faptul ca masurile nu dovedesc sustenabilitate si mai mult decat atat, pentru faptul ca pe termen mediu si lung, astfel de masuri ar conduce la disparitia unei industrii care pentru tara noastra constituie un domeniu strategic din punct de vedere al securitatii nationale.
Consider ca o economie performanta, stabila si dinamica din punct de vedere al adaptarii la cerintele europene in domeniul energiei, trebuie sa reprezinte un pilon important al securitatii nationale, astfel incat sa se asigure cetatenilor prosperitate si siguranta permanenta.
Asa cum este se precizeaza in Strategia Nationala de Securitate, un rol important in garantarea securitatii nationale este atribuit securitatii energetice atat prin optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare cat si prin cresterea eficientei energetice. Insa aici apare piedica: nu se realizeaza o distinctie clara intre sustenabilitate si eficienta energetica. In cele mai multe situatii, sustenabilitatea energetica presupune 99% reducerea costurilor si 1% reducerea impactului asupra mediului. Acel 1% este decisiv, deoarece eficienta energetica nu face nimic pentru mediu, deoarece aceasta echivaleaza cu o profitabilitate mai mare. Profitabilitatea crescuta duce la crestere necesarului de energie, incurajand astfel importurile, in conditiile actualei economii, situatia fiind deloc convenabila pentru tara noastra.
Astfel se ridica o serie de intrebari: oare au fost bune intentiile F.M.I. pentru tara noastra, in domeniul energetic? Ideea de sustenabilitate energetica a Romaniei, a fost raportata corect la contextul economic prezent? Au fost luati in considerare toti actorii/stakeholderii implicati in acest domeniu atunci cand au fost formulate respectivele masuri?
In final, sustin ideea fostului ambasador al S.U.A. la Bucuresti, Excelenta Sa Nicholas F. Taubman, care apreciaza ca Romania poate deveni un centru de putere si o voce cu impact in U.E. doar daca se dezvolta pe baza domeniilor strategice, precum cel energetic. Teza este simpla: aurul si energia sunt doua marfuri dorite pe plan mondial. Ofera-le la vanzare si cumparatorii vor veni. Tara noastra prezinta un potential energetic urias, dar, din pacate, neexploatat la adevarata lui capacitate. Cand vom invata sa pretuim cu adevarat acest potential, cu siguranta vom depasi orice bariera!