Libertatea.ro: Pe timp de iarna exista riscul sa nu-ti porneasca masina!Cum faci ca BATERIA SA DUREZE MAI MULT
Ti s-a stricat deja bateria masinii? Dar autovehiculul abia daca are 3 ani? Sau cum afli daca bateria urmeaza sa te lase in curand? Iata cateva raspunsuri de la specialistii revistei Auto Bild.
De ce se uzeaza bateria dupa numai 3 ani? O baterie ar trebui sa functioneze fara probleme intre 5 si 6 ani. Dar deplasarea pe distante scurte descarca bateria, iar aceasta nu are timp sa se reincarce complet. Iarna, cu multi consumatori (radio, climatizare), bateria va avea de suferit.
Pot sa prelungesc viata bateriei? Da, folosind un incarcator de intretinere, cum ar fi CTEK MXS 5.0 (aproximativ 300 de lei). Bateria se lasa peste noapte la incarcat, ceea ce-i asigura prelungirea duratei de viata.
Merita sa cumpar o baterie AGM in locul uneia plumb-acid? Daca ai o masina cu sistem start&stop, e bine sa folosesti o baterie AGM (intre electrozi sunt plasate pernute din fibra de sticla, care absorb electrolitul), ce rezista mai bine la numeroase cicluri de descarcare/reincarcare, precum si la descarcarea profunda. Totusi, aceasta poate fi si de doua ori mai scumpa decat o baterie obisnuita.
Cum luam curent
Oricine conduce o masina mai veche ar trebui sa aiba in portbagaj un set de cabluri de curent. Iata la ce trebuie sa tii seama: atat masina donoare, cat si cea care primeste curent trebuie sa fie cu motorul oprit, scoase din viteza si cu frana de mana trasa.
Toti consumatorii (radio, climatizare, lumini) trebuie opriti. Masinile trebuie in prealabil pozitionate astfel incat bateriile acestora sa poata fi conectate usor prin cablurile de curent. Atentie: unele masini pot avea bateria in portbagaj.
La instalarea cablurilor, tine cont ca operatiunea trebuie facuta intr-o anumita ordine.
1. Cablul rosu se conecteaza la polul pozitiv al bateriei descarcate;
2. Celalalt capat al cablului rosu se conecteaza la polul pozitiv al bateriei de la care se ia curent;
3. Cablul negru se conecteaza la polul negativ al bateriei masinii care da curent;
4. Celalalt capat al cablului negru se conecteaza la o piesa metalica neizolata din compartimentul motor al masinii care primeste curent. Acum se porneste motorul masinii donoare, apoi al celeia cu bateria descarcata. Cablurile se scot in ordine inversa.