libertatea.ro: Ne vom putea cumpara tara! Finantele vor sa se imprumute de la romanii care au ceva economii puse deoparte
Dupa o pauza de 10 ani, titlurile de stat - adica parti din datoria publica a Romaniei - devin accesibile romanului de rand. Ministerul Finantelor vinde, la anul, titluri de stat cu 1.000 de lei bucata.
In prezent, numai cine are 5.000 de lei poate cumpara un titlu de stat, accesul investitorilor persoane fizice fiind, astfel, destul de limitat la aceste plasamente care au risc zero si sunt scutite de impozit.
Incepand cu primul trimestru al anului viitor, acest instrument financiar va costa de cinci ori mai putin si va putea fi cumparat de pe Bursa de la Bucuresti, prin intermediul bancilor si al firmelor de brokeraj, de oricine are ceva economii.
Prima emisiune de titluri de stat se va face in primul trimestru al anului viitor, ele avand o scadenta intre 1 si 3 ani. Cei care le vor cumpara vor putea sa le vanda oricand, tot pe bursa.

Alternativa avantajoasa la depozitele bancare

Pentru cine vrea sa-si inmulteasca economiile, aceasta investitie nu este doar sigura - statul intotdeauna isi va plati datoriile -, ci si o varianta mai buna decat depozitul din banca. Acum, 1.000 de lei tinuti intr-un depozit bancar aduc un castig anual de 30 de lei, daca scadem impozitul luat de stat si comisionul perceput de banca.
Aceeasi suma, plasata in titluri de stat, ii lasa cumparatorului un profit mai mare, din moment ce nu mai este aplicat impozitul de 16% si nici comisionul bancar.
Statul roman - care se imprumuta tot timpul, cu dobanzi de 4-5 % pe an, pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor - intentioneaza sa vanda populatiei titluri de stat in valoare de cel putin 100 de milioane de lei.

Avantajele investitiei in titluri de stat

- dobanzile nu se impoziteaza cu 16%, asa cum se intampla cu cele de la depozitele bancare;
- maturitatea medie va fi undeva intre un an si 3 ani, deci nu se suprapune cu aceea a depozitelor, in general;
- valoarea nominala a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, astfel incat orice roman sa-si poata permite investitia;
- emisiunea se va vinde pe Bursa de la Bucuresti, in primul trimestru al anului viitor, iar titlurile cumparate vor putea fi instrainate si inainte de termen;
- BVB a decis sa nu perceapa comisioane pentru operatiunile derulate pe piata primara a titlurilor de stat