Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Gazele NU se scumpesc pentru populatie de la 1 ianuarie 2015! Puteti citi in continuare textul integral al declarartiei politice.
Stirea despre scumpirea cu 35% a gazelor pentru populatie incepand cu 1 ianuarie 2015 a alertat ieri toate redactiile si, inainte ca cineva sa observe ca era construita pe o declaratie interpretata gresit a presedintelui comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, a inceput sa fie rostogolita si sa produca reactii din cele mai diverse.
Nu voi insista pe modul in care a fost construita aceasta dezinformare, manipulare, intoxicare â€" spuneti-i Dvs cum doriti, dar cred ca este esential ca aceasta stire sa fie transmisa in forma corecta!
Asadar, un lucru este cert: de la 1 ianuarie 2015 NU se scumpesc gazele furnizate consumatorilor casnici. Calendarul de liberalizare a preturilor pentru acest tip de consumatori a fost decalat pana in 2021 si nu exista niciun motiv si nicio intentie ca tarifele sa se modifice anul viitor.
Cum niciodata nu iese fum fara sa dai foc, in cazul nostru la gaze, stirea ar putea avea ca baza faptul ca incepand de la 1 ianuarie piata va fi liberalizata complet pentru consumatorii industriali, ceea ce presupune ca acestia sa negocieze cu furnizorii preturi noi pana la sfarsitul acestui an, preturi care cel mai probabil vor fi mai mari. Pe lista consumatorilor industriali care nu mai beneficiaza de preturile reglementate se afla si centralele termice care alimenteaza populatia. Urmare a cresterii preturilor cu care acestea achizitioneaza gazele, ar putea aparea situatia ca cetatenii ale caror apartamente sunt bransate la sistemul public de termoficare sa plateasca mai mult pentru incalzire decat cetatenii care folosesc centrale proprii si platesc gazele la pretul reglementat.
Pentru inlaturarea acestei situatii de discriminare, a fost avansata ideea unei modificari legislative care sa permita ca centralele termice care deservesc populatia sa poata cumpara gaze la pretul reglementat, astfel incat toti cetatenii sa plateasca la fel pentru incalzire.
Revenind la stirea de ieri, titlul corect ar fi fost, chiar daca nu este foarte atragator din punct de vedere jurnalistic, urmatorul: Daca nu se va modifica legea 123 astfel incat centralele termice sa poata achizitiona gaze la acelasi pret cu cel al consumatorilor casnici, pentru apartamentele bransate la aceste centrale factura pentru incalzire ar putea sa creasca semnificativ”. Nici nu mai conteaza daca aceasta crestere ar fi cu 10, 20 sau 30 de procente, pentru ca am convingerea ca legea va fi modificata, iar cetatenii vor plati tarife pentru incalzire calculate pe baza aceluiasi pret la gaze, indiferent ca au centrala proprie sau sunt racordati la sistemul public de termoficare.