Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata " Masurile Guvernului Ponta - sprijin pentru populatie si mediul de afaceri ", pe care o puteti citi in continuare.
Guvernul Ponta a demonstrat ca se poate! Masurile financiare adoptate recent,au redarea increderea populatiei si a mediului de afaceri in potentialul economic al Romaniei.
In acest sens, am sa punctez cele mai importante masuri:
• Reducerea CAS de la 1 octombrie, cu cinci puncte procentuale la angajator, va aduce beneficii nu doar companiilor, ci si statului prin reducerea muncii la negru si incurajarea firmelor sa devina contribuabili cinstiti. Disciplina financiara astfel obtinuta va conduce la o fiscalizare corecta si transparenta, Fondurile rezultate in urma scaderii CAS vor fi de 500,4 milioane de lei pe luna potrivit unor estimari realizate de economisti. Astfel, pe langa reducerea poverii fiscale , sumele economisite vor permite angajatorilor sa ia o serie de masuri precum cresterea volumului investitilor si a consumului. Noile investitii vor crea noi locuri de munca, contribuind astfel la scaderea somajului si la cresterea numarului angajatilor. Nu trebuie uitat faptul ca din sumele alocate de companii pentru investitii sau consum, un cuantum intre 30 % si 40%, se va intoarce la bugetul de stat.
• Adoptarea Legii privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice, a Legii privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii si a Legii privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a constituit o masura de reparare a nedreptatilor ultimilor ani. In acest sens au beneficiat de amnistia fiscala 50.000 de pensionari, 25.000 de bugetari si 20.000 de mame.
• alta masura adoptata de Guvern in scopul incurajarii investitiilor straine directe este implementarea schemei de ajutor de stat prin care se aloca 100 de milioane de euro pe an, pana in 2020, pentru a cofinanta investitiile cu impact major in economie. Masura este destinata stimularii mediului de afaceri in efectuarea de investitii industriale.
• Si nu in ultimul rand, masura cresterii competitivitatii pana in 2020 prin identificarea si sprijinirea dezvoltarii a 10 sectoare prioritare.,in cadrul unui plan concret de implementare, poate duce la promovarea Romaniei intre primele zece economii la nivel european si la o prezenta economica semnificativa la nivel mondial.
Apropierea campaniei electorale a generat ideea ca totul este electoral, deci nesustenabil,. punand in plan secund eforturile Guvernului Ponta. In schimb masurile adoptate s-au dovedit viabile atat pentru populatiei cat si pentru mediului de afaceri.