Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata " Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.46/2014 - "gura de oxigen" a celor impovarati de plata obligatiilor financiare derivate din creditele bancare ", pe care o puteti citi in continuare.

La finele lunii iunie a acestui an, Guvernul Romaniei a adoptat o masura fiscala menita sa vina in ajutorul celor care sunt supusi unei grele presiuni financiare determinata de creditele bancare pe care le-au contractat si a caror rambursare devine uneori de-a dreptul imposibila.
Astfel, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.46/2014 a fost modificat Codul fiscal si a fost creat cadrul legal pentru restructurarea creditelor bancare in beneficiul persoanelor fizice cu venituri mici.
Asadar, cei care se descurca greu cu restituirea catre unitatile bancare a creditelor si au venituri mai mici de 2.200 lei/lunar pot apela la mijloacele legale instituite de actul normativ emis de Guvern si pot solicita restructurarea creditului.
Aceasta restructurare a creditului se transpune in diminuarea cu pana la 35% a obligatiilor lunare de plata, iar Guvernul vine in ajutorul debitorilor in sensul ca, dupa incheierea perioadei de scadere a ratei, acestora li se acorda o deducere speciala din venitul lunar impozabil, reprezentand rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei / lunar.
In plus, imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, in afara celor prevazute in contract la data restructurarii. Totodata, ordonanta Guvernului impune imprumutatorului obligatia de a pune la dispozitia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului
de restructurare.
Toate aceste dispozitii cuprinse in actul normativ mentionat, ne indreptatesc sa afirmam fara a gresi ca ne aflam in fata unei scheme fiscale care poate constitui "gura de oxigen" necesara datornicilor care sunt in impas si nu mai pot face fata ratelor pe care trebuie sa le suporte lunar. Desi acestia au toata disponibilitatea de a plati, resursele financiare de care dispun nu le permit acest lucru.
In concluzie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.46/2014 se inscrie in seria de masuri luate de Executiv in sprijinul cetateanului, promovandu-se o politica sociala in beneficiul populatiei.