INPOLITICS: CE SE ASCUNDE IN SPATELE MASACARADEI LUI TURCESCU (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Am asistat la un spectacol halucinant oferit de jurnalistul Robert Turcescu, o asa-zisa marturisire dublata de asa-zise documente potrivit carora ar fi fost ofiter acoperit al unui serviciu secret, nenominalizat.
Turcescu nu a furnizat elemente concrete - in primul rind era firesc sa dezvaluie serviciul, daca e vorba de eliberarea sufletului - nu a raspuns la nicio intrebare concreta venita din partea ziaristilor prezenti in studio, nu a explicat erorile deja identificate de media in pseudo-livretul lui militar, a excelat, in schimb, in materie de cuvinte pompoase si de gesturi teatrale, culminind cu parasirea studioului.
Ce se ascunde in spatele unei asemenea reprezentatii?
Suntem gata de un pariu: in mod cert, dorinta de a arunca in derizoriu scandalul candidatului acoperit.
Cel putin o buna parte a presei din Romania va titra ca Turcescu s-a autodemascat - deja informatia explodeaza in mediul virtual - si se vor face tot felul de comentarii serioase pe marginea subiectului (cum a fost posibil, ce consecinte va avea asupra imaginii presei bla-bla-bla)
Spre seara, sau peste o zi, ori peste doua, nu conteaza, Turcescu va reveni in fotoliul emisiunii sale, isi va cere scuze telespectatorilor pentru sarada, si va explica faptul ca a fost nevoit, in numele adevarului si al bunului simt, sa faca asta doar pentru a arata cit de usor poate fi manipulata opinia publica si chiar presa cu asemenea scandaluri.
In sprijinul spuselor sale va invoca chiar superficialitatea documentelor prezentate pe blog, pe care unele organe de presa le-au inghitit deja cu undita cu tot drept veritabile.
Finalmente, romanii, scarbiti, vor arunca la gunoi intregul scandal al acoperitilor din politica ori presa si se vor orienta, probabil, spre alte teme.
Iar maestrul Turcescu va mai fi bifat o diversiune de succes, pe lista personala, deloc scurta. Tehnica nu e noua, ea a mai fost folosita cu succes acum vreo 15 ani, intr-un scandal care implica un presedinte, un lider de partid, un om de presa si un personaj monden, dar, despre asta, vom discuta in zilele care urmeaza.